Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА УКРАЙНА ПОЛУЧИ $73,7 МЛРД. ЗАПАДНА ПОМОЩ

Киев, 29 януари 2024.- За две години война международните партньори са предоставили пряка бюджетна помощ на Украйна в размер на $73,7 млрд.

Това съобщи министърът на финансите на Украйна Сергий Марченко по време на среща с временно управляващ френското посолство в Украйна Бенджамин Рориг, съобщава пресслужбата на нашето министерство.

Подчертава се, че по време на срещата страните обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на финансите и възстановяването, както и потребности на държавния бюджет за 2024 г.

Марченко отеляза, че благодарение на бюджетната подкрепа на донорите от началото на мащабната война правителството успя да осигури стабилна държавна администрация и да финансира напълно социалните и хуманитарни разходи на държавния бюджет. По-специално, от февруари 2022 г. общият размер на френската помощ за бюджета възлиза на 400 млн. евро.

В същото време, в контекста на обсъждането на държавния бюджет на Украйна за 2024 г. министърът на финансите сподели, че страната ни се нуждае от външно финансиране в размер на $37 млрд.

Също така, според него, правителството на Украйна работи за осигуряване на правилното изпълнение на условията за получаване на финансиране, договорени с партньорите, което е един от ключовите елементи за възстановяването на Украйна и пътя й към интеграция в ЕС.(УВести)