Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕС ЩЕ УДАРИ ИКОНОМИКАТА НА УНГАРИЯ, АКО ОРБАН ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ ПРАВИ НА “ВЕЛИК”

Киев, 29 януари 2024.- ЕС ще саботира икономиката на Унгария, ако премиерът Виктор Орбан продължи да блокира нова помощ за Украйна на среща на върха на съюза тази седмица.

Това съобщава Financial Times, позовавайки се на поверителен план, разработен от Брюксел. Този документ бележи значителна ескалация на битката между ЕС и най-много проруската държава в редиците му.

Украйна очаква да получи от ЕС 50 млрд. евро през следващите четири години. Унгарският премиер, обаче, който е “троянски кон” на Русия в съюза, вече заяви, че ще блокира тези пари. Орбан смята, че Киев трябва да започне да преговаря с Москва, въпреки че руският президент ясно даде да се разбере, че няма да изтегли войските си 20% окупираната украинска територия. Анализаторите отбелязват, че условията, които предявява Кремъл, означават не преговори, а капитулация на Украйна.

Изданието пише, че ако Орбан не отстъпи, други лидери на ЕС възнамеряват да прекратят финансирането на Будапеща от ЕС. Без него “финансовите пазари, както и европейските и международни компании ще станат по-малко заинтересовани да инвестират в Унгария”, се казва в документа. Подобно наказание “може да предизвика увеличаване на държавния дефицит на Унгария и спад на валутния й курс”.

FT твърди, че Брюксел вече е използвал финансовия си лост против държави-членки на ЕС в миналото, например, в Полша и в същата Унгария, по въпроси, свързани с върховенството на закона, и против Гърция по време на кризата в еврозоната. Стратегия, ясно насочена към подкопаване на икономиката на държава-членка, обаче, е фундаментално нова стъпка за Европейския съюз.

Вярно, 26-те държави-членки на ЕС имат план “Б“ да заобиколят ветото на Унгария и да изпратят пари на Киев, но това ще изисква ратификация от националните парламенти, което най-вероятно ще доведе до забавяне и е свързано с определена несигурност.(УВести)