Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ Е СРЕД ПЕТТЕ НАЙ-МОЩНИ В ЕВРОПА, БЪЛГАРИЯ Е НА 20-ТО МЯСТО

Киев, 28 януари 2024.- Украинската армия е сред петте най-мощни в Европа. ВСУ отстъпват само на Великобритания, Италия и Франция, но изпреварват Германия. България е на предпоследно, 20-то, място, като отстъпва на Сърбия, но изпреварва Беларус.

Това следва от рейтинга на международната компания Global Firepower, която всяка година съставя списък на най-добрите армии в света.

Отбелязва се, че военната мощ на Украйна, която вече две години се отбранява на руския агресор, се увеличава в резултат на финансовата и материална помощ на западните съюзници, по-специално, на САЩ.

В световната класация са включени 145 държави. Води армията на САЩ, на второ място е Русия, а на трето – Китай. В челната десетка на най-силните армии в света влизат също така Индия, Южна Корея, Великобритания, Япония, Турция, Пакистан  и Италия.

През 2022 г. в световния рейтинг Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) бяха на 22-то място, през 2023 г. –  на 15-то, а тази година – на 18-то. Украйна е “заобиколена“ от Израел (17-то място) и Германия (19-то място).

Според анализаторите на Global Firepower, украинската армия е в списъка на армии, които са “във възход“. Точно както и въоръжените сили на Германия, Швеция, Полша, Чехия и някои други страни.

Сред балтийските страни анализаторите виждат намаляване на военния потенциал в Латвия, докато Литва и Естония продължават да изграждат собствени военни способности.(УВести)