Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРЕМЪЛ СЪЗДАВА ИНФОРМАЦИОННА БАЗА ЗА ОПРАВДАВАНЕ НА АГРЕСИЯТА СИ

Наред с “Русский мир” и “преследване на сънародници в чужбина”, започва да се експлоатира и темата за “световен нацизъм”

Киев, 28 януари 2024.- Анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) смятат, че Кремъл продължава да използва понятието “сънародници в чужбина”, за да оправдае евентуалната си агресия против балтийските и други страни-членки на НАТО.

Данни, събрани от ISW, показват, че руският президент Владимир Путин, други високопоставени лица на Кремъл и белоруският президент Александър Лукашенко наблягат на това, че Русия е в екзистенциален геополитически конфликт с предполагаемо съвременно нацистко движение, което уж има в Украйна и което излиза извън пределите й.

Путин отдавна се стреми да създаде идеология за Русия, с която да подкрепи геополитическа конфронтация със Запада, подобна на Студената война, казват експерти, и Кремъл, най-вероятно, реши да заложи на “антинацистката реторика”.

Москва, например, призовава за “денацификация“ на Украйна чрез смяна на режима в Киев, разпространява чрез информационни операции тема за уж украинските нацисти, като по този начин се стреми да оправдае  своята непровокирана инвазия в Украйна, “опаковайки” я в митовете за т.н. Велика отечествена война (1941-1945 гг.).

Руски официални лица и преди са слагали етикета “нацисти” на западни държави и лица извън Украйна, затова координираната реторика на Путин, Лукашенко, Наришкин и Володин предполага, че Кремъл все повече може да етикетира всеки свой номинален противник като “нацист“, а може би и целия Запад.

В доклада на ISW се отбелязва: “Кремъл може би е решил, че наративът за това, че Русия и други държави се борят с “геополитическа нацистка сила”, е по-ефективен, отколкото опитът на Путин да  натрапва на руските граждани и русифицираното население в бившия Съветски съюз и Руската империя идеологията на “Русский мир“, която се основава на съзнателно аморфни етнически идентичности, несъвместими една с друга и противоречащи на многонационалния състав на РФ.

Освен това, анализаторите посочват, че Путин е обвинил балтийските държави в приемане на “нацизма“, което вероятно е част от продължаващите усилия на Кремъл да създаде информационни условия за бъдеща руска агресия против членовете на НАТО.

Путин твърди, че балтийските държави са обявили хиляди хора, живеещи там, за “нечовеци“, уж лишени от “най-основните човешки права“, и ги “преследват“.

Кремъл исторически използва концепцията си за “сънародници в чужбина“, която неясно включва етнически руснаци и рускоговорящи представители на други националности, за да оправдае руската агресия в съседни държави.

ISW продължава да смята, че служители и рупори на Кремъл се опитват да създадат информационни условия за евентуална бъдеща руска агресия в балтийските държави и други членки на НАТО, като Финландия, под прикритието на защита на “сънародници в чужбина“.(УВести)