Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ ПОДГОТВЯТ НОВ ПЛАН ЗА УКРАЙНА ЗА 2024-ТА БЕЗ ВРЪЩАНЕ НА ТЕРИТОРИИТЕ

Путин блъфира, като казва, че е готов да преговаря, той няма сам да напусне окупираните украински територии

Киев, 27 януари 2024.- САЩ не очакват значителни успехи на Украйна на бойното поле през тази година и подготвят съответен военен план, съобщава Washington Post.

След миналогодишната неуспешна контраофанзива, пише изданието, администрацията на Джо Байдън разработва нова стратегия, която ще измести фокуса от връщането на окупирани територия към подпомагане на Киев да отблъсне нови руски настъпления, като в същото да укрепва отбранителни способности и икономика на Украйна.

Сега украинската армия се намира в т.н. атакуваща отбрана

Новият план е много различен от миналата година, когато САЩ и техните съюзници предоставиха на Киев модерно оборудване и осигуриха военно обучение с очакването, че това ще помогне за бързо деокупиране на Източна и Южна Украйна. Но тези усилия се оказваха напразни поради силно укрепените руски отбранителни линии.

“Съвсем очевидно е, че за украинците ще бъде трудно да се опитат да окажат същия сериозен натиск на всички фронтове, който се опитаха да предприемат през миналата година“, каза високопоставен служител на Белия дом пред изданието.

Сега идеята е да се даде възможност на Украйна да задържи позициите си на бойното поле и в същото време “да насочи Киев към друга траектория, Украйна да стане много по-силна до края на тази година“, “да я сложи върху по-устойчив път“, цитира вестникът свой събеседник при условия на анонимност.

Най-вероятно, смятали във Вашингтон, ако украинското контранастъпление се повтори, резултатът ще бъде същият, което ще покаже силата на Путин, посочва изданието. Затова съюзниците разработват дългосрочни планове. По-специално, Великобритания вече оповести публично 10-годишно споразумение, подписано от премиера Риши Сунак и президента Володимир Зеленский в Киев. В момента се очаква посещение в Украйна на президента на Франция.

Но успехът на тази стратегия зависи почти изцяло от САЩ  – най-големият донор (на пари и оръжие), както и координаторът на многостранните усилия. Администрацията на Байдън се надява тази пролет да обнародва своя 10-годишен ангажимент, въпреки че искането за $61 млрд. допълнително финансиране за Украйна все още не е одобрено от конгреса.

Зеленский пък настоява Украйна да продължи офанзивата си. Но американски политици, които наскоро се срещнаха с его, казват, че и той не съвсем е убеден, дали Украйна ще успее, ако няма помощ от САЩ.

В същото време в доклад на анализатори от Американския институт за изследване на войната (ISW) се отбелязва, че Путин няма да спре да преследва целта си да контролира Украйна и да отслаби НАТО, освен ако не претърпи решително поражение. “Русия не се интересува от добросъвестни преговори с Украйна, целите-максимум на Кремъл в Украйна остават непроменени“, се казва в доклада, “Русия няма да се откаже от окупирана украинска територия”.

Според анализатори от ISW, всяко прекратяване на огъня ще бъде от полза за Русия. Това ще даде време на страната-агресор да се възстанови и прегрупира войските си за бъдещи офанзиви и по-нататъшно териториално завземане в Украйна.(УВести)