Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ИСКА ДА СИ ВЪРНЕ АЛЯСКА?

Киев, 27 януари 2024.- Преди десетина дни руският президент Владимир Путин подписа доста странно разпореждане №21. То съдържа само едно изречение, но информационният “бял“ шум се вдигна много не само в Русия, но и в далечна Америка. При това – светкавично.

Според това разпореждане, една федерална държавно структура, подчинена на Путин, ще търси недвижими имоти – собственост на бившата руска империя и бившия СССР на територията на бившата руска империя и бившия СССР. Това, всъщност, целият текст на разпореждането, което дори не указ.

С други думи, Кремъл ще търси имущество и пари на две империи – на Романови и империята на Ленин-Сталин-Брежнев, а и някои загубени преди това (или продадени?) територии.

Няколко дни след появата на разпореждането, по време на пресконференцията в Белия дом на първия заместник-говорител на Държавния департамент Ведант Пател, журналист неочаквано попита как администрацията на американския президент гледа на опита на Москва да “си върне Аляска”. Ведант Пател попита журналиста: “Наистина ли Путин подписа това?“

Още по-изненадващ беше незабавният отговор на тази забележка, последван от Дмитрий Медведев, някога заместил Путин на президентския стол. Та в Twitter Димон написа: “Според представител на Държавния департамент, Русия няма да си върне Аляска, която е била продадена на САЩ през ХIХ век. Така ли? А ние очаквахме, че Аляска ще стане наша сега. Жалко, войната става неизбежна“. Или е шега, или е писано от сериозно неадекватен Димон.

В самата Русия, обаче, старият, полуконспиративен въпрос за “връщането на Аляска“ получи нов живот след появата на “разпореждането на Путин“. Сега той се обсъжда не само от простолюдието, но и от доста членове на парламента и университетски преподаватели. Да не говорим за героите от всекидневни телевизионни шоута.

“Американците се опасяват, че Путин ще превземе Аляска“, пише една руска медия. “Полуостров Аляска, както знаете, принадлежеше на царска Русия преди продажбата му на САЩ през 1867 г., което беше откровение за много американци“, пише друга. Накратко, руснаците, които помнят “продажбата” на Аляска от уроците си по история, почти всички са твърдо убедени, че американците не са купили далечния полуостров за $7,2 млн. (11 млн. рубли тогава), а само са го взели под аренда, чийто срок, изглежда, приключи през 1967 г., т.е., по времето на ранния Брежнев. Следователно, според руския плебс, е достатъчно само да се изпълни “разпореждането” за връщане на имуществото на СССР и въпросът з Аляска ще бъде уреден.

Миналата седмица експерти от Американския институт за изследване на войната (ISW) отбелязаха в доклада си, че стратегическата цел на “Операция Аляска“ е да създаде глобален хаос и дестабилизация: “Точните параметри на това какво точно е текущата или историческа собственост на Русия са неясни… Кремъл може да използва “защитата” на претендираната от него собственост в страни отвъд техните международно признати граници, за да прехвърли механизмите на “мека сила” в постсъветските и съседните държави, които в крайна сметка са насочени към вътрешна дестабилизация“, смятат анализаторите на ISW.

Разбира се, “Операция Аляска” е поредният опит на Кремъл да вдигне нивото на конфликт с колективния Запад и да постави съвременната Русия върху една геополитическа и икономическа плоскост с всепризнатия световен лидер, т.е., “ние сме равни сред равни”, “Техеран-43”, “Ялта-45”, и в подходящия момент “можем да повторим”.

Днес, обаче, малко хора си спомнят, че по време на продажбата на Аляска от руската империя през 1867 г. “руското население“ на огромния полуостров (почти три пъти по-голям от Украйна) е било не повече от… 800 души. В същото време наблизо в Аляска живеели над 40 000 индианци от племе тлингити. По някаква причина индианците определено не искаха да се признаят за поданици на руската империя. Руснаците активно се опитваха да привлекат всички местни хора към “руския свят“, като изградиха мрежа от руската православна църква, но посещаващите руски свещеници и други московски “мисионери“ по някаква причина не бяха много популярни сред местното население. Всичкото това “мисионерство” струвало много пари от бюджета на империята.

Император Александър II, управлявал по онова време, и неговото правителство знаеха, че в Аляска може да има големи находища на злато. Но, колкото и да е странно, именно това обстоятелство накара руснаците да продадат тези територии. В края на краищата московчаните много се страхуваха, че американските търсачи на злато, след като научат за мащабни находища на жълтия метал, ще започнат масово да проникват в необитаемата територия на московската империя и да завземат отвъдморските земи със сила. Затова в Санкт-Петербург решиха да вземат поне нещо за Аляска, за да не я дадат на безценица по-късно. Общата сума беше смешните $7,2 млн. Още повече, че след загубата в Кримската война през 1854 г. Русия се нуждаеше от пари, защото хазната беше почти празна.

На 18 октомври 1867 г. в столицата на “руската Аляска“ в град Ново-Архангелск (сега град Ситка) е спуснат руският трикольор и тържествено е издигнат американският национален флаг. Оттогава точно този ден е станал “Ден на Аляска” в САЩ.

А 30 години по-късно американските златотърсачи Джордж Кармак, Джим Скукум и Чарли Доусън откриха първото злато в река Клондайк и това положи началото на златната треска, която обхвана Северна Канада и цяла Аляска.

Егор Чечеринда, военнослужещ, майор от въоръжените сили на Украйна, за “Главком”