Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ИЗГРАЖДА ЧЕТИРИ НОВИ РЕАКТОРА ОЩЕ ТАЗИ ГОДИНА

Украинско министерство води преговори с България за закупуване на руски реактори ВВЕР-1000

Киев, 26 януари 2026.- Украйна очаква това лято или есента да започне да изгражда четири нови атомни енергоблока в АЕЦ “Хмелницка” (Западна Украйна), за да компенсира загубата на енергиен капацитет поради войната с Русия.

Герман Галушченко

Това заяви министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко.

Два енергоблока, които включват реактори и свързаното с тях оборудване, ще бъдат построени с руски реактори, които Украйна планира да закупи в България, докато при другите два ще се използва западна технология на компанията Westinghouse.

“Мисля, че ще започнем строителството през лятото-есента. Имаме нужда от корпуси… Искаме веднага да построим трети и четвърти енергоблок“, заяви министърът.

Строителството на 3-ти и 4-ти енергоблок на АЕЦ “Хмелницка” започна още през 80-те години, но беше замразено. След като стана независима през 1991 г., Украйна построи три нови ядрени реактора – по един в АЕЦ “Запорожка”, “Хмелницка” и “Ривненска”.

В момента атомната енергетика осигурява на страната 55% от електроенергията. Киев иска да разшири този сектор, за да компенсира загубата на АЕЦ “Запорожка” в Енергодар, окупиран от руснаците през март 2022 г.

“В момента преговаряме с нашите български партньори относно двата реактора, които искаме да закупим. Предполагам, че до две години и половина ще имаме нови мощности”, смята Герман Галушченко.

Успоредно с изграждането на блоковете с руските реактори ВВЕР-1000 от България, Украйна иска да започне подготвителни строителни работи за разполагането на два модерни западни блока AR1000, също в АЕЦ “Хмелницка”.

На 22 ноември 2021 г. “Енергоатом” и Westinghouse подписаха две споразумения за сътрудничество с цел реализиране на пилотен проект за изграждане на енергоблокове AR1000 на площадката в град Хмелницкий.

На 20 януари 2023 г. правителството на Украйна одобри предложението на министерството на енергетиката за разработване на предпроектно проучване за изграждане на ядрена инсталация с използване на техническите характеристики на реакторна инсталация тип AR1000.

На 17 декември 2023 г. “Енергоатом” и Westinghouse подписаха споразумение за закупуване на оборудване за 5-ти енергоблок на АЕЦ “Хмелницка”.

Общо Украйна планира да построи девет нови енергоблока за АЕЦ по американската технология AR1000.(УВести)