Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ НЯМА ПОЧТИ НИКАКВИ ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ, ИКОНОМИКАТА НЕ РАСТЕ

Киев, 26 януари 2024.- Икономиката на Руската федерация не расте от 2014 г. след въвеждането на западните санкции, почти не са останали ликвидни валутни резерви.

Андерс Аслунд

Това твърди шведско-американският икономист и дипломат Андерс Аслунд, съобщава “Цензор.Нет”.

“Русия почти няма валутни резерви. Защото $300 млрд. от $550 млрд. валутни резерви са замразени на Запад. Други $100 млрд. са в китайските юани, които не са ликвидни. Имат още злато, което е $135 млрд.”, – сподели експертът.

Аслунд смята, че ставащото в Русия е резултат от западните санкции и “не особено умните опити на Путин да се защити”.

“Що се отнася до руската икономика, то ще посоча само един факт, на който малцина обръщат внимание: руската икономика не расте от 2014 г., когато започна войната и западните санкции“, подчерта икономистът.

Сред най-ефективните ограничителни мерки против РФ той посочld санкциите в петролния сектор и установяването на таван на цените на руския петрол. В същото време експертът отбелязlа, че е необходимо да се засили прилагането на тази ограничителна мярка. Освен това, САЩ биха могли да бъдат по-активни в това направление, особено когато става дума за неутрализиране на “сивия износ“, който свързва РФ с Казахстан, Киргизстан, Армения и други страни.

“Виждаме как сега Русия е принудена да внася нискокачествени артилерийски снаряди от Северна Корея. Затова смятам, че тези санкции бяха доста сурови“, отбелязва експертът.

В същото време, за съжаление, “руската икономика няма да се срине поради санкции“. И причината за това, според Аслунд, е, че “част от света не налага санкции срещу Русия“.

Според оценките на икономиста, делът на разходите за сигурност и военни нужди в бюджета на РФ, като се вземат предвид всички класифицирани разходи, сега възлиза на 10% от БВП на страната. Това все още не означава пълен преход на икономиката към военни релси и, следователно, както твърди Аслунд, Москва ще може да поддържа това ниво, “докато не настъпят социални вълнения поради спада на стандарта на живот“ на руснака.(УВести)

Още по темата:

РУСИЯ ЗАЛАГА В БЮДЖЕТ-2024 РЕКОРДНИ 30% ВОЕННИ РАЗХОДИ. ТАКА Е БИЛО В КЪСНИЯ СССР