Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ISW: РУСИЯ ИЗПОЛЗВА КАТАСТРОФАТА НА ИЛ-76, ЗА ДА СЕЕ НЕДОВОЛСТВО В УКРАЙНА

Киев, 25 януари 2024.- В информационното пространство на Русия използват вчерашната катастрофа с Ил-76, за да сеят вътрешно недоволство в Украйна и да подкопават желанието на Запада да продължи да оказва военна подкрепа на Киев, смятат експертите на Института за изследване на войната (ISW).

В института цитират Андрей Картаполов – председател на комисията по отбрана на руската Държавна дума, който твърди, че Украйна умишлено е свалила Ил-76, знаейки, че на борда уж има украински военнопленници, и призова за спиране за неопределено време на всички обмени на военнопленници .

В същото време заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност Дмитро Медведев заяви, че катастрофата е резултат от украинската “вътрешнополитическа борба”.

Освен това, руският външен министър Сергей Лавров, който в момента е в Ню Йорк на заседание на Съвета за сигурност на ООН, призова за спешно заседание на Съвета с една-единствена тема – самолетна катастрофа с Ил-76, и обвини Украйна в тероризъм.

ISW, като обръща внимание на удивително бърза и синхронизира реакция на руските държавни органи, ТВ и сайтове, отбелязва, че подобни руски обвинения са отчасти предназначени да посеят недоволство в Украйна и да увеличат недоверието към украинското правителство, което кореспондира с други информационни усилия на Кремъл, насочени към отслабване на Украйна чрез вътрешен разкол. Защото размяната на военнопленници е чувствителна тема за Украйна и предизвиква определени емоции. В Киев, например, близки на украински военнопленници постоянно чрез и бдения и шествия апелират към президента Зеленский да полага усилия за тяхното освобождаване.

От ISW казват, че руски официални лица излязоха с необосновани твърдения, че Украйна е свалила Ил-76 и то с американски или германски системи ПВО, вероятно в опит да разубедят западните партньори на Украйна да й предоставят критични системи за противовъздушна отбрана.

В редовното си обръщение президентът Володимир Зеленский поиска в разследване на катастрофата с руския Ив-76 да участват и западни експерти. В отговор Москва запази сълчание, но настоява спешно да се събере Съветът за игурност на ООН.(УВести)

Още по въпроса:

ПАДНА РУСКИ ИЛ-76. НАШЕТО РАЗУЗНАВАНЕ КОМЕНТИРА ИЗЯВЛЕНИЯТА НА МОСКВА