Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА НАТИСКА ЕС ДА ПОМОГНЕ НАШИТЕ БЕЖАНЦИ ДА СЕ ЗАВРЪЩАТ В РОДИНАТА

Киев, 25 януари 2024.- Украйна преговаря с Европейския съюз за налагане на такива миграционни правила на ЕС, които биха помогнали връщането на украинските бежанци у дома още през т.г., съобщава Politico, като се позовава на двама дипломати от ЕС.

В търсене на регулация, която да насърчи украинците да се върнат, украинските служители провеждат предварителни дискусии, за да определят как ще изглеждат правилата на ЕС след март 2025 г. – особено ако ЕС се ангажира да подкрепя украинските бежанци, докато продължава войната.

Въпреки че Киев не е отправил официално искане към Брюксел за насърчаване на връщането на бежанци, дипломати от ЕС отбелязаха, че има известен натиск от украинска страна за затягане на бъдещите правила за престоя им в чужбина.

Един от дипломатите добави, че в момента това не е конкретно искане от украинското правителство, а по-скоро проучвателно. И двамата дипломати от ЕС говориха при условие за анонимност. Очаква се засилен натиск от страна на Киев след приемането от Върховната Рада на новия закон за мобилизацията.

Днес министрите на миграцията от ЕС ще обсъдят правилата за престой на украинците в ЕС. Ако страните-членки решат да позволят на украинските бежанци да останат в ЕС, докато войната продължава, те могат да инструктират Европейската комисия да създаде нова система за защита. Сегашната директива за временна закрила, която е правното основание за защита на украинците, вече беше удължена два пъти.

Говорителят на Европейската комисия заяви, че “ЕС е готов да подкрепи Украйна и всички, които се спасяват от руските бомби, стига това да е необходимо”.

Преди войната над 40 млн. украинци са живели в Украйна, а сегашното население наброява не повече от 35 млн. ЕС предупреждава, че през следващите 30 години населението на Украйна може да спадне до 29 млн. Към ноември 2023 г. 4,2 милиона украинци, избягали от войната и се озовали в ЕС, са се възползвали от Директивата за временна закрила, която е валидна до март 2025 г. В България те са не повече от 22 хил., въпреки че, според някои данни, те са 80 хил.

В момента в Украйна има недостиг на квалифицирана работна ръка, особено инженерно-технически персонал, за работа в системата на военно-промишления комплекс и строителството.(УВести)