Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ НАВЪРШИ 46 ГОДИНИ. КАК СЕ ПРОМЕНИ ПРЕЗИДЕНТЪТ

Киев, 25 януари 2024.- Днес шестият президент на Украйна Володимир Зеленский става на 46 години, като две от тях той е лидер на една отбраняваща се страна.

Петият президент Петро Порошенко и Володимир Зеленский

Пътят към президентството

В нощта на 01 януари 2019 г. Зеленский обяви намерението си да се кандидатира за президент на Украйна. И още на 01 март 30,24% от избирателите (5 714 034 души) гласуваха за него на първия тур. На балотажа на 21 април с.г. той победи Петро Порошенко със 73,22% от гласовете.

На 20 май Зеленский положи клетва пред народа на Украйна като държавен глава и стана най-младият президент на Украйна.

Олександр Зеленский

Как се промени президентът по време на пълномащабната инвазия

С настъпването на 2022 г. и пълномащабната инвазия на президента външният вид на президента претърпя някои промени. В разговор с журналисти през 2022 г. Зеленский призна, че е започнал да отделя около 5-6 часа за сън, ако няма форсмажорни обстоятелства. Първите месеци реално живееше в кабинета си в центъра на Киев.

“Много е трудно да се прецени дали характерът му се е променил. Мога да кажа, че има характеристики, които сега са станали по-изострени и по-важни. Това е упоритост, целенасоченост, издръжливост. Тези качества са важни за всеки човек, но в ситуацията, в която се намираме всички сега, те са много важни за президента на нашата страна“, каза Олена Зеленска за съпруга си.

Зеленский също промени външния си вид, предпочитайки военен стил, и се появява в “хаки” дори на официални събития, изразявайки твърдост в поведението и преговорите.

“Днес президентът Володимир Зеленский отмени регионално пътуване до централните райони до изясняване на обстоятелствата около свалянето на руския самолет Ил-76 в Белгородска област и забрани срещите за поздравления за рожден ден утре“, съобщиха източници от президентската канцелария пред медиите.

Ще припомним, че главата на украинската държава е роден през 1978 г., в град Кривий Риг, Днипропетровска област, в еврейско семейство. През 1995-2000 г. учи в Киевския национален икономически университет, специалност “Право”, и придобива квалификация юрист.

1997-2003 г. – актьор, сценарист, артистичен ръководител на екипа на Клуба на веселите и находчиви “Квартал 95”.

Той има зад гърба си 10 пълнометражни игрални филма. Носител е на повече от 30 награди от Националната телевизионна награда на Украйна “Телетриумф“ и многобройни награди на международни филмови и телевизионни фестивали и медийни форуми.

Играе главната роля в телевизионния сериал “Слуга на народа”, който печели наградата WorldFest Remi (САЩ, 2016) и е сред четиримата финалисти в категорията за комедия на Seoul International Drama Awards (Южна Корея). Освен това “Слуга на народа” беше отличен със сребърната награда Intermedia Globe в категорията “Развлекателни телевизионни сериали” на международния фестивал за медийно съдържание WorldMediaFestival в Хамбург (Германия).

Награди по време на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна

През март 2022 г. Зеленский получи наградата за свобода на Роналд Рейгън „За неговата смела борба срещу тиранията и за непоколебимата му позиция по отношение на свободата и демокрацията“.

На 15 май 2022 г. Володимир Зеленский получи герба на Талин, награда, която се дава в знак на специално уважение.

Няколко месеца по-късно британският премиер Борис Джонсън връчи на Зеленский наградата “Чърчил” за лидерство “за невероятна смелост, съпротива и достойнство в лицето на варварската инвазия на Путин“.

През декември 2022 г. украинският президент стана “Човек на годината” според сп. “Профил”.

На 14 май 2023 г. президентът Володимир Зеленский получи наградата “Карл Велики“ в Аахен, Германия, присъдена на него и украинския народ за приноса им към каузата на европейското обединение.

Володимир Зеленский и президентът на САЩ Джо Байдън

През ноември 2023 г. Зеленский спечели в номинацията “Мечтатели”, според Politico, съобщава “Главком“.(УВести)

Олена (1878 г.) и Володимир Зеленский сключват граждански брак през 2003 г. Имат две деца – Олександра, родена през 2004 г., и Кирило, роден през 2013 г.
С Урсула фон дел Лайен – председател на Европейската комисия