Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИ ХАКЕРИ СРИНАХА КОСМИЧЕСКИЯ ХИДРОМЕТЕО ЦЕНТЪР НА РУСИЯ

Киев, 24 януари 2024.- Главно управление “Разузнаване” към МО на Украйна съобщи подробности и последици от кибератаката против центъра за космическа хидрометеорология на Русия.

Отбелязва се, че базата данни на Далекоизточния научноизследователски център по космическа хидрометеорология “Планета“ е унищожена. “Това руско държавно предприятие на федерално ниво се занимава с получаване и обработка на данни от спътници, а също така предоставя съответната информация на над 50 държавни структури, като Министерството на войната, Генералния щаб и службите на Министерството на извънредните ситуации на Русия“, съобщават от ГУР.

Подчертава се, че атаката е извършена от доброволци-киберпатриоти от групата “BO Team”.

“Последиците са опустошителни! Унищожени са 280 сървъра, включени в общата мрежа. Обемът на заличената информация възлиза на 2 петабайта (200 млн. гигабайта) данни. Стойността на цифровия масив, загубен от Русия, може да бъде най-малко $10 млн.”, казаха от ГУР.

Отбелязва се, че сред унищоженото са метеорологични и сателитни данни, които са били активно използвани от руското министерство на отбраната и извънредните ситуации, “Роскосмос” и редица други агенции на държавата-агресор, както и уникални изследвания, разработени през годините.

“Работата на суперкомпютрите, с които разполага Далекоизточният център, е парализирана и не може да бъде напълно възстановена. Едно такова изчислително устройство заедно със софтуера струва $350 хил. В условията на тежки санкции против Русия е практически невъзможно да се получи такъв софтуер отново“, се подчертава в съобщението.(УВести)

Хард-дискът на един от компютрите до и след кибератаката