Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПАДНА РУСКИ ИЛ-76. НАШЕТО РАЗУЗНАВАНЕ КОМЕНТИРА ИЗЯВЛЕНИЯТА НА МОСКВА

Тази катастрофа възможно да е акт на руските секретни служби с цел злепоставяне на Украйна

Киев, 24 януари 2024.- Главно управление “Разузнаване” (ГУР) към МО на Украйна не разполага с надеждна и изчерпателна информация кой и колко души са били на борда на самолета Ил-76, който се разби днес в Белгородска област.

Кирило Буданов – шеф на ГУР

В съобщението до медии ГУР коментира изявлението на руската страна, която твърди, че размяната на военнопленници не се е състояла именно заради свалянето на руския самолет Ил-76, който уж е превозвал украински военнопленници.

“От своя страна Украйна изпълни всички договорености по подготовката на обмена. Пленените руски военнослужещи са доставени навременно до определения обменен пункт, където се намират в безопасност. Според договореностите, руската страна трябваше да гарантира безопасността на нашите защитници. В същото време украинската страна не е била информирана за необходимостта от осигуряване на безопасността на въздушното пространство в района на град Белгород през определени часове, както е правено многократно в миналото“, се казва в съобщението на ГУР.

От пресслужбата на ГУР казват, че Украйна не е била информирана за броя на превозните средства, маршрутите и формите на доставка на военнопленниците. Знае се, че военнопленниците се доставят с въздушен, железопътен и автомобилен транспорт.

Неподаването на нужната информация “може да означава умишлени действия на Русия, насочени към създаване на заплаха за живота и безопасността на военнопленниците. Кацането на транспортен самолет в 30-километрова военна зона не може да бъде безопасно и във всеки конкретен случай трябва да се обсъжда от двете страни, защото има риск за целия процес на обмен. Затова може да става дума за планирани и умишлени действия на Руската Федерация с цел дестабилизиране на ситуацията в Украйна и отслабване на международната подкрепа за нашата държава“, четем в съобщението на пресслужбата на ГУР.

Същевременно от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна заявиха, че украинската ПВО ще сваля всички вражески средства, които доставят боеприпаси към границата с Украйна за бомбардиране на крайграничните украински градове, в частност, Харкив, който е атакуван с ракети вече няколко дни наред с жертви, ранени и разрушения.

Маргарита Симонян

Ще припомним, че днес, 24 януари, руски военен самолет Ил-76 се разби в Белгородска област (Русия). Губернаторът на областта съобщи, че инцидентът е станал в района на Корочански район. Според информация в социалните мрежи, на борда на самолета е имало над 65 украински военнопленници, които са летели за размяна. Руската топ-пропагандистка Маргарита Симонян дори огласи списък с нашите военнопленници, които уж са загинали при днешния инцидент. После се оказа, че в списъка има наш боец, разменен още в началото на годината. Засега в публичното пространство има само видео, как ИЛ-76, който струва почти $30 млн., пада, но няма никакви нито снимки, нито видео с десетки човешки останки.

Не се изключва руските спецслужби да са умъртвили на земя наши военнопленници, за да ги доставят по-късно към мястото на произшествието и да покажат “жертви” на масмедии. Руснаците имат богат опит в това отношение, когато през 1999-2000 гг. взривявали жилищно блокове и приписвали тези “престъпление” на чеченците. После това е ставало основание новоизбраният президент Владимир Путин да започне Втора чеченска война и да срине Грозни и други градове в Чечня.

Същото мнение споделя и украинският военен експерт полковник Роман Свитан. Според него, това е умишлен акт на руските спецслужби, за да злепоставят Украйна. Москва вече се обърна към САЩ да повлияят върху Киев да не сваля “руски граждански въздушни съдове”.(УВести)

Септември, 1999 г. Москва, Каширско шосе. Това, което е останало от жилищен блок уж взривен от чеченците