Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕДНА СЕВЕРНА КОРЕЯ ПО-ЕФЕКТИВНО ПОМАГА НА РУСИЯ, ОТКОЛКОТО ЗАПАД НА УКРАЙНА

Киев, 24 януари 2024.- Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба смята, че КНДР е по-ефективен партньор за Русия, отколкото някои западни страни за Украйна. Съюзниците ни често затъват в безкрайни дискусии, когато Киев се нуждае от конкретно решение от тях.

Това пан Дмитро заяви в интервю пред Bild, като подчерта, че страната-агресор получава повече артилерийски боеприпаси, отколкото Украйна. Министърът призова украинските партньори да спрат взаимно да се обвиняват, че не са увеличили достатъчно бързо производството на оръжие. Вместо това е време да се действа, ситуацията между украинските и окупационните сили трябва да се промени в полза на Украйна.

“Това е нелепо. И трябва да се промени. И макар да ценим всичко, което получаваме, мащабът на войната изисква повече, – каза Кулеба. – Когато става въпрос за вземане на конкретни решения, ние виждаме как нашите партньори понякога се бавят чрез безкрайни дискусии. Но няма време за потъване, трябва да плувате”.

Поради липсата на боеприпаси, чиято доставка продължава да се забавя от западните съюзници, ситуацията на фронта сега остава тежка. Според Дмитро Кулеба, тя може да е по-лоша, отколкото преди две години.

Освен това, Украйна също се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана и ракети за тях. Аргументът на министъра е вчерашната комбинирана ракетна атака на руснаците, при която 18 души са загинали, над 130 са ранени и са разрушени почти 200 жилищни сгради, особено в Харкив, който се намира 40 км от руската граница.

“Въпреки че Украйна значително увеличи производството си и ще продължи да го прави, все още виждаме, че западната отбранителна индустрия не е в състояние да произведе достатъчно количество продукти“, каза Кулеба, подчертавайки, че военните нужди на страната ни не отговарят на отбранителните нужди на нашите партньори.

Наскоро Белият дом заяви, че Северна Корея е започнала да доставя на Русия артилерийски снаряди и системи, балистични ракети и пускови установки за тях. Нещо повече, страната-агресор вече активно ги използва против Украйна.(УВести)