Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВСЯКО СЕДМО УЧИЛИЩЕ В УКРАЙНА Е РАЗРУШЕНО ПОРАДИ РУСКАТА ВОЙНА

Киев, 24 януари 2024.- Ако говорим за разрушената образователна инфраструктура в Украйна, то трябва да се каже, че над 200 училища са унищожени, а повече от 1600 са повредени. Като преведем това в относителни числа, то всяко седмо училище в Украйна е пострадало. А това определено води до липса на достъп до образование на децата.

Това заяви по време на пресконференцията заместник-министърът на образованието на Украйна Андрий Сташкив, съобщават украинските медии.

Той добави, че в момента около 900 хил. деца в Украйна учат дистанционно. “Те не могат да посещават училища и затова учат дистанционно. А в условията на война това всъщност е предизвикателство и за учителите, и за учениците”, подчерта зам.-министърът.

Наскоро кметът на Харков Игор Терехов обяви, че първото подземно училище в индустриалния район на града ще бъде отворено през март т.г. Там искат да построят още едно такова училище, но в централната част на града. Харкив, който е на 40 км от руската граница, постоянно е атакуван от вражески ракети.(УВести)