Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“ТЪНЪК” НАМЕК: ЗАЩО УКРАЙНА НАПОМНЯ ЗА СВОИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ЗЕМИ В РУСИЯ

Киев, 23 януари 2024.- Вчера, в Деня на съединението, президентът на Украйна Володимир Зеленский подписа указ за териториите в Русия, които исторически населени с украинци.

Документът се отнася за украинците, живеещи в Краснодарския край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска области на РФ. С него тотално се отхвърля аргументацията на Кремъл за връщането на “руските” земи в агресивната руско-украинска война. Но указът, същност, не означава, че Украйна има териториални претенции към Русия, пише Владимир Фесенко – ръководител на Центъра за приложни политически изследвания “Пента”.

Защрихованите земи са исторически украински земи

Този указ е само доказателство, че украинците живеят не само в Украйна. Украинската общност, украинската нация има свои представители в различни страни по света, по-специално в страната, чието ръководство отприщи мръсна война против нас. По този начин напомняме, че украинци има и в самата Руска Федерация. Освен това, териториите, посочени в указа, са места на историческо пребиваване на украинците.

Защо това е важно? По-специално, защото сега Русия предявява териториални претенции към нас. Анексира, както казват руснаците, руските земи. Всъщност, това са земи, на които исторически са живели украинците, но и са земи, които са били исторически многонационални (като същия Крим). Но с горепосочения указ напомняме на руснаците, че украинците също живеят на територията на Русия и това също е така исторически. И не само в регионите, посочени в постановлението.

Указът на президента на Украйна има не само символично значение, но е и напомняне на руснаците, че техният аргумент относно окупираните територии не работи. Например, можем да споменем и “Зеления клин” в Далечния изток или територията на Западен Сибир, където украинците живеят от десетилетия, защото са компактно съсредоточени професионално.

Като цяло, всичко това всъщност разрушава руския аргумент, че Русия връща исторически “руските земи“ на Украйна. В крайна сметка, ако действаме според тази логика, Русия трябва да даде повечето от своите територии на други народи, които исторически са живели там. Така че този аргумент на Кремъл е загубена работа.

Що се отнася до тезата за развитие на взаимодействието между украинците и поробените от Русия народи. Споменаването на това е напомняне за многонационалния характер на РФ. Така че, ако Русия действа като империя както по отношение на своите народи, живеещи на нейна територия, така и по отношение на съседните държави, то рано или късно тази империя ще престане да съществува.

С други думи, ако Русия се държи като империя, тогава украинците, особено тези, които живеят на територията й, ще взаимодействат с поробените народи за тяхното освобождение и за преодоляване на руския имперски статут, който носи зло и на народите на Руската федерация, и нейните съседи.(УВести)

Нашата справка:

През 90-те години, когато украинско-руските отношения бяха цивилизовани, Москва е признавала, че на територията на РФ живеят 5 млн. етнически украинци.