Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ИЗПОЛЗВА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН ЗА ПРОПАГАНДА, КАЗВАТ ОТ ISW

Киев, 23 януари 2024.- Русия продължава да използва мястото си в Съвета за сигурност на ООН, за да прокарва своята пропаганда с цел западните партньори да спрат да изпращат оръжия на Украйна.

Това е оценката на Института за изследване на войната (ISW), направена след вчерашното изказване на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров на заседанието на Съвета за сигурност.

Сергей Лавров

По-специално, той обвини Запада за липсата на преговори, твърдейки, че Русия “винаги е била готова за тях”. Но, Лавров уточни, че Москва се интересува само от преговори, които да доведат до отстраняване на сегашното украинско правителство от власт.

Освен това, ръководителят на руското външно министерство продължи да отрича независимостта и суверенитета на Украйна, твърдейки, че украинците не искат да воюват с Русия, но Западът бил тласкал Украйна към продължаване на военните действия. Лавров още каза, че “формулата на мира” на президента на Украйна Володимир Зеленский е като “път за никъде” и призова Киев да спре да се съпротивлява, за да бъдат спасени “стотици хиляди украински животи”. Американски анализатори припомниха, че Лавров и по-рано е правил подобни коментари, намеквайки, че Русия ще може да окупира още територии и че това ще отслаби преговорната позиция на Киев.

Лавров отрече, че Русия може да атакува НАТО в бъдеще, пренебрегвайки неотдавнашни официални изявления на Кремъл, които подхраниха тези страхове. Той лъжливо твърдеше, че Западът нарочно прокарва идеята, че Русия ще напада балтийските държави, Полша и Финландия в бъдеще и по този начин той, Западът, “искал да изнуди” други страни да помагат на Украйна.

“Но високопоставени служители на Кремъл, включително руският президент Владимир Путин, продължават да използват последователно заплашителна реторика против страните-членки на НАТО, а лица, свързани с Кремъл, се опитват да посеят нестабилност и да създадат информационни предпоставки за евентуални бъдещи агресивни действия на Русия против членовете на НАТО и постсъветски държави“, отбелязват анализаторите на ISW.

Лавров обвини украинските въоръжени сили, че нанасят удари по окупираната от Русия територия на Украйна, и за Кремъл това е било “оправдание” на неговата агресивна война в Украйна. Дипроматът заяви също, че украинците използват западни оръжия да удрят, по-специално, по цивилни цели.

Буча след руската окупация

Лавров се опита да омаловажи руски военни престъпления в Украйна, твърдейки, че украинци и руснаци “живеят в мир и хармония” в окупирания Крим и други окупирани от Русия територии. Но ISW редовно документира, как руските сили и окупационните администрации участват в широкомащабни и целенасочени кампании за етническо прочистване, насилствено и незаконно депортират украинци, включително деца, в Русия и систематично работят за унищожаване на украинския език, култура, история и етническа принадлежност в територии, окупирани от руски войски.

“Искането на Русия да проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН на 22 януари, за да обсъди доставките на оръжие за Украйна, и използването на тази среща от Лавров за насърчаване на различни информационни операции на Кремъл е опит да легитимира неговите наративи, да ги популяризира на световната арена и да убеди международните партньори да спрат да изпращат оръжия на Украйна“, заключава в ISW.(УВести)

Още по въпроса:

Представители на няколко десетки държави-членки на ООН, заедно с посланика на Украйна Сергий Кислиця, излязоха с отделна декларация, в която осъдиха свикването на тази среща от Русия.

Сергий Кислиця

“Ние подчертаваме лицемерието на Руската федерация, която свиква поредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да критикува законните доставки на оръжия за Украйна, които се извършват в подкрепа на неотменимото право на Украйна на самоотбрана, както е отразено в член 51 от Хартата на ООН“, каза Кислиця.

Той отбеляза, че свикването на заседанието на Съвета за сигурност на Русия за Украйна е пореден опит да се отклони вниманието от нейната агресивна война против Украйна и нейната засилена кампания на систематични въздушни удари, убиване на цивилни и унищожаване на критична инфраструктура.

Изявлението на Сергий Кислиця беше направено от името на правителствата на повече от 40 държави: Албания, Австралия, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Канада, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Маршалови острови, Монако, Черна гора, Холандия, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Република Молдова, Република Корея, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Украйна, Обединеното кралство Великобритания, САЩ и Европейския съюз.