Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЙНАТА ПРОМЕНИ УКРАИНЦИТЕ – ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВАТА СТАНАХА ПАРТНЬОРИ

Киев, 23 януари 2024.- По време на мащабната война обществото и държавата застанаха на страната на партньорството. Това заяви пред “Главком” украинският историк и професор от Харвард Сергий Плохий.

проф. Сергий Плохий

“Всички са съгласни, че годината ще бъде трудна. Годината на тест за издръжливост. Изминалите две години показаха, че обществото и държавата намериха партньор един в друг. За разлика от ХХ век, когато това дори не беше близо“, отбеляза той.

Плохий каза, че “се получи историята да се пречупи ” и е време да се покаже колко издръжливи са украинците в такава обединена държава. Според професора, Украйна започва “да прави тест за сила от първите дни на новата година“.

Историкът смята, че Украйна може да влезе в НАТО и без окупираните територии (част от Донбас и част от Южна Украйна) , но такъв сценарий трябва да се реализира при едно условие – Русия следва да претърпи сериозно поражение. Защото Путин не се е отказал от ключовите си цели, една от които е Украйна да не бъде включена в НАТО“.

Сергей Плохий отбелязва, че американците са прекалено притеснени от ядрените оръжия на Русия. Той казва, че никога не е чувал в САЩ да се говори за необходимостта от разпадането на Русия “като фундамент за промяна“. Според него, за съжаление, въпросът за изчезването на страната-агресор в сегашните й граници не стои в дневния ред на американците, за разлика от “ядрения въпрос”, който продължава да бъде за тях най-важната тема.(УВести)