Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИТЕ РАКЕТИ “КИНЖАЛ” ГУБЯТ ОТ “PATRIOT” В УКРАЙНА, КИТАЙ Е РАЗОЧАРОВАН

Киев, 22 януари 2024.- Китайските експерти по отбраната не са много впечатлени от представянето на руските хиперзвукови ракети “Кинжал” (или “Аналоговнет”, както ги е наричал Путин), когато става въпрос за техните възможности срещу американските зенитно-ракетни системи “Patriot”, използвани от въоръжените сили на Украйна за отразяване на въздушни атаки, пише Newsweek.

Анализатори казват, че Пекин много се интересува на “Patriot”, тъй като същата ПВО е разположена в Тайван, чиято армия разполага с 12 батерии в допълнение към произведените в страната системи за противовъздушна отбрана. Освен това, Китай е заобиколен от страни, които използват “Patriot”, включително американските съюзници – Япония и Южна Корея.

Руският “Кинжал“ не е оръжието, “което може да промени играта” и на което се надява Кремъл, заключи китайският анализатор Ин Джи в неотдавнашна статия в Ordnance Industry Science and Technology (държавно периодично издание за отбранителна индустрия и технологии).

Ин пише, че “способността на “Кинжал” да извършва планиране на дълги разстояния в атмосферата“ – ключов индикатор за качеството на хиперзвуково оръжие – “не отговаря на изискванията“.

Но не само Китай, но и САЩ събират аналитични данни в Украйна, които ще помогнат за подобряване на ракетните им способности в бъдеще и в същото време ще дадат повод за безпокойство на Пекин, казват наблюдатели.

“Китайците не могат да мислят за това, което виждат днес, те трябва да мислят за бъдещето, така че истинската загриженост на Пекин, вероятно, ще бъде какво означава войната в Украйна за подобряването на съществуващите американски системи за ПВО и развитието ракети от следващо поколение“, каза за Newsweek Ян Калберг – бивш професор в Уест Пойнт и старши сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика.

Анализаторите отбелязват, че “китайската ракета “Dongfeng-17” най-вероятно ще създаде проблеми на системата “Patriot”, включително поради височината на полета и специалната си балистика”. Докато САЩ все още не са разположили каквито и да е хиперзвукови оръжия, Китай вече е изпробвал и разположил варианти с въздушно, наземно и морско базиране.

Подобно оръжие, обаче, все още не е тествано против мобилни вражески бойни кораби, оборудвани със средства за противодействие. Освен това “веригата на поразяване“ на хиперзвуковата ракета, която изисква постоянно обновяване на данните от спътниците, може да бъде уязвима и да дава грешки, твърдят експерти.

Ще припомним, че, например, на 02 януари т.г. ПВО на Украйна унищожи 10 от 10 руски ракети “Кинжал”. Всички те са били свалени с помощта на зенитно-ракетен комплекс “Patriot”, съобщи главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний. Армията ни разполага с няколко батареи “Patriot”, предоставени от САЩ, Япония и Германия.(УВести)