Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ И ЗАПАДЪТ: РЕТРОСПЕКТИВА НА ОТНОШЕНИЯТА

Западната цивилизация се страхува от директен военен сблъсък с руската цивилизация

Киев, 22 януари 2024.- Ако настоящата ни война е война за идентичност, победата в нея е възможна само въз основа на общите принципи на конфликта на цивилизациите, а именно на конфликта между руската и западната цивилизация. Следователно е необходимо да се започне с разглеждане на общата ситуация на отношенията на Русия със Запада.

Враждебните отношения между руската и западната цивилизации се развиха от самото начало на формирането на руската цивилизация върху руините на монголската държавност и византийската култура. В същото време руската цивилизация беше първата, която преживя уестърнизацията, т.е. широкомащабното заимстване на елементи от западната култура, тя последва този път почти два века по-рано от Япония и Турция.

Едновременната враждебност към Запада и копирането на неговата култура е резултат от съвсем очевидна причина. В сравнение със Запада Русия винаги е била технологично изостанала страна, което е водило до периодични болезнени военни поражения. За укрепване на въоръжените сили нямаше друг вариант освен заемането на западни технологии.

“Глубинный народ” на Русия

Русия успя да заимства от два епохални периода (тези периоди се наричат ​​още модернизация) – това са реформите на Петър I (началото на ХVIII в.) и съветската индустриализация (20-30-те години на ХХ в.). Първото заемане на западната култура направи възможно победата над шведите в Северната война и французите през 1812 г. Второто заимстване, което включваше не само технологията, но и западната идеология на марксизма, позволи на Русия да победи нацистка Германия и да стане пълноправен съперник на западната цивилизация след Втората световна война.

През 40-те и 70-те на ХХ в. години руската цивилизация имаше не само втория по сила военен потенциал в света, тя контролираше Източна Европа и част от Германия и активно привличаше на своя страна противници на западната цивилизация благодарение на пропагандата на идеологията на комунизма. Това беше периодът на най-голяма сила на руската цивилизация.

Съвсем очевидно е, че промяната в баланса на силите настъпи не само поради съветската индустриализация, но и поради вътрешната слабост на западната цивилизация, която роди фашизма и нацизма и изразходва огромни човешки и материални ресурси за преодоляването му.

Тези два фактора – вътрешно отслабване и външна заплаха – съвпаднаха във времето, и при подобно стечение на обстоятелствата в миналото цивилизациите загиваха, като основният фактор в повечето случаи беше нарастването на вътрешните противоречия.

Един от примерите за слабостта на западната цивилизация от този период са събитията в Унгария през 1956 г. Когато Унгария, която е била част от западната цивилизация от хиляда години от времето на Стефан Свети, се опита да се освободи от руския диктат, 30 000 руски войници и 1000 танка незабавно навлязоха там, убивайки няколко хиляди души, а 200 000 бяха принудени да избягат извън Унгария.

Бударещ, 1956 г.

Това абсолютно брутално престъпление по същество не се различаваше от сегашната руска инвазия в Украйна. Западът тогава не само не изпрати военна помощ на унгарците, но и не направи абсолютно нищо, дори не въведе символични санкции срещу СССР.

Пол-Анри Спаак, един от основателите на Европейския съюз и генерален секретар на НАТО от 1957 г., нарече унгарското въстание колективно самоубийство на цялата нация. Представяте ли си, ако генералният секретар на НАТО сега би казал на украинците, че защитата срещу руската агресия е самоубийство и е необходимо да се предадат незабавно. През 50-те и 70-те години на миналия век Западът беше принуден да се смири и да харизва на руските войски всяка страна, която не беше част от НАТО.

Съотношението на силите в конфронтацията на Запада с Русия започва да се променя в полза на Запада едва през 80-те години на ХХ в., когато започва поредният период на упадък и изоставане на Русия от Запада. Причината за отслабването беше поражението на СССР в Студената война, което доведе през следващите 30 години до загуба на контрол над всички страни от Източна Европа, с изключение на Беларус. Най-обобщеният икономически индикатор за отслабването на руската цивилизация е намаляването на нейния дял в световния БВП от 17% до 2%.

Що се отнася до военната техника, показателен пример за техническа изостаналост е фактът, че 70% от електронните компоненти на дроновете, използвани от руската армия във войната в Украйна, са западно производство и Русия не може да ги произвежда поради технологична изостаналост. В СССР, между другото, беше абсолютно забранено използването на вносни електронни компоненти във военната техника.

Шансът на Украйна в сегашната война е дълбока технологична изостаналост на Русия от Запада, която непрекъснато нараства през последните 40 години, както беше през втората половина на XIX в. В момента само друг враг на Запада – Китай, може да компенсира тази изостаналост на Русия. Укрепването на азиатските цивилизации за сметка на Запада е глобален източник на опасност за нас.

Упадъкът на руската цивилизация е очевиден, той протича доста бързо и пред очите ни. Но западната цивилизация също е в състояние на упадък, който започна през 20-те години на миналия век и продължава вече сто години. Голяма част от книгата на Хънтингтън е посветена на анализа на този процес.

Възходът на Запада спрямо всички други цивилизации започва през XVI в. и продължава непрекъснато около 400 години. Тя се проявява в икономическата, политическата, военната, научната и техническата мощ на западната цивилизация. В резултат на това през 1920 г. половината от населението на света е живяло в западни страни и политически зависими страни, а сега е малко повече от една десета.

В началото на 20-те години западната цивилизация осигуряваше повече от 80% от световното промишлено производство, а сега дори не достига 40%. Преходът от индустриална икономика към икономика на услугите създаде заплаха за сигурността, тъй като търговците на облигации и барманите няма да са от полза при производството на военно оборудване.

Победата в Студената война значително отслаби военната мощ на Запада, ако през 1980 г. западните страни представляват 80% от световните военни разходи, то през 2022 г. делът им падна до 63%. Може би единствената област, в която лидерството на Запада е все още непоклатимо, е науката и технологиите. Парично-финансовата сфера все още е под контрола на западната цивилизация.

Много по-важни от икономическите показатели, според Хънтингтън, са проявите на социалния и културен упадък на западната цивилизация, а именно:

– увеличаване на антисоциалното поведение,

– упадъкът на семейството (увеличаване на разводите, семействата с един родител и др.),

– намаляване на нивото на социалния капитал,

– намаляваща работна етика.

Към тези разрушителни фактори може да се добави и широката популярност през последните години на политици, които се опитват да разрушат институциите на западната цивилизация, като обещанието на Тръмп да изтегли САЩ от НАТО.

Феномен на съвременното състояние на западната цивилизация е, че от 1945 г. западните държави не са били във война помежду си, въпреки че предходните хиляда години са били в непрекъсната поредица от войни, включително в две световни войни. Такъв дълъг период на мир няма как да не отпусне обикновено много агресивната цивилизация, не може да не я приучи към комфорт и мир. Обратната страна на такъв живот е неподготвеността за самозащита.

Виждаме страха на европейците от дори призрачна вероятност за пряк военен конфликт с Русия. Загубата на готовност за военна съпротива също е индикатор за упадък, защото цивилизация, която не е готова да се защитава, няма бъдеще, тя ще стане жертва на агресивни цивилизации.

И накрая, има още едно самоубийствено за Запада явление, на което изобщо не се обръща внимание: милиардните инвестиции на западните държави в Русия и Китай в продължение на десетки години. Ленин е казал: “Капиталистите сами ще ни продадат въжето, на което ще ги обесим“.

Когато Западът инвестира в Русия или Китай, той не просто продава въжето за собствената си бесилка, но и сам плаща за това. Перспективите за високи печалби от инвестиции в потенциални врагове водят до трансфер на технологии към тях, които съпътстват инвестициите в индустрията.

В резултат на това всички съвременни ракети и дронове, които убиват украинци всеки ден, се управляват от електронни устройства, произведени или проектирани в западните страни. Вярата на западните политици и интелектуалци, че търговията, инвестициите и трансферът на технологии ще доближат други цивилизации до Запада и ще разрешат конфликта, е наивна и опасна грешка.

И именно на този фон Украйна започна своя дрейф към западната цивилизация и веднага щом го започна, получи въоръжен удар от една отслабена, но все още много силна руска цивилизация.

Надеждата за военна защита от западните страни е нулева, те не са готови да воюват с Русия нито морално, нито физически. Вътрешни слабости и конфликти ще застрашат (и вече го правят) тази помощ.

Вадим Новиков, публицист, автор а книга “Украинско икономическо чудо”

(цялата статия на украински език може да прочетете тук)