Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕНИ ПРИЦКЕР: ЧЕТИРИ ПРИЧИНИ ЗАЩО САЩ ТРЯБВА ДА ПОМОГНАТ ИКОНОМИЧЕСКИ НА УКРАЙНА

Путин, не успял на бойното поле, насочи усилията си да разруши икономиката на Украйна

Киев, 22 януари 2024.- За да спечели войната с Русия, Украйна се нуждае от икономическа подкрепа от САЩ, смята специалният представител на Държавния департамент на САЩ за възстановяването на Украйна Пени Прицкер.

“Сега, когато завършвам пътуването си из Източна Европа, сме изправени пред повратна точка в Украйна. Агресивната война на Русия представлява сериозна заплаха не само за Украйна, но и за САЩ и Европа, нашата икономическа сигурност и самите идеи за свобода и демокрация, които обединяват нашия свят… Не става въпрос само за Европа. И приятели, и врагове – в Близкия изток, в Индо-Тихоокеанския регион и по целия свят – наблюдават как САЩ ще отговорят на това предизвикателство. Такива са глобалните залози на нашата подкрепа за Украйна“, пише Прицкер в колона за The HILL.

Според нея, помощта на САЩ за сигурност повишава бойната готовност на американската армия и създава високоплатени американски работни места. Тя отбеляза, че системите за ПВО “Patriot”, предоставени на Украйна, са произведени в Арканзас, танковете Abrams – в Охайо, артилерийските снаряди – в Пенсилвания, Тексас, Ню Йорк и още девет щата.

“Случаят за американската икономическа подкрепа е толкова важен, колкото и случаят за помощ за сигурността. Икономическата устойчивост е основният принцип на военните усилия на Украйна. Сигурността и икономиката на Украйна образуват двойна спирала и са неразривно преплетени в усилията на страната да победи. Путин не успя да сломи храбрата украинска армия – дори през зимата. Той съсредоточи усилията си върху разбиването на нейната икономика, за да постигне това, което се провали на бойното поле. Кремъл прави всичко възможно, за да отреже Украйна от световните пазари на зърно, стомана, технологии и енергоносители“, каза Прицкер.

Тя отбеляза, че действията на Путин засягат не само Украйна, но и целия свят; те влошиха глобалната инфлация, която “средностатистическите американци изпитаха в супермаркета и на бензиностанцията“.

Прицкер посочи четири причини за икономическа подкрепа за Украйна:

Първо, нашата икономическа помощ помага на украинците да се бият, защото всяко пени от техните данъчни приходи отива за нуждите на армията.

Второ, икономическата подкрепа на Украйна от САЩ е мултипликатор на силата. Нашата подкрепа за програмата на Международния валутен фонд за Украйна генерира допълнителна подкрепа от донори по целия свят. Нашата молба от $11,8 млрд. от Конгреса ще помогне да се отключи почти три пъти тази сума от други донори.

Трето, нашата икономическа помощ създава основа за най-голяма възвръщаемост на инвестициите по отношение на държавните приходи на Украйна. Помислете за Черно море. Ако можем да комбинираме инвестиции в инфраструктура, отбрана и частния сектор, можем да помогнем на Украйна да увеличи износа си на зърно и стомана до 8 млн. т на месец, което може да добави до $5 млрд. годишно към обществената хазна на Украйна, намалявайки нейната зависимост от международна подкрепа.

Четвърто, нашата подкрепа ще трансформира постсъветското корупционно наследство в конкурентно, свободно пазарно, ориентирано към Запада бъдеще.

Според Прицкер, украинското правителство е предоставило достъп до информация за контрол на разходването на американски средства. Три служби за надзор на правителството на САЩ – Пентагона, Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие (USAID) – са в Украйна, “за да гарантират, че всеки американски долар е защитен и подотчетен“.

“Ако действаме сега, този пакет ще изпрати сигнал както на приятели, така и на врагове за американското лидерство, сила и решителност, когато става въпрос за победата на Украйна в тази война и нейното бъдеще като свободна, независима, демократична, икономически просперираща страна, интегрирана в евроатлантическата общност“, обобщи Прицкер.

Припомняме, че по време на дискусията в Украинския дом в Давос Пени Прицкер отбеляза, че за реформи украинските власти изискват нещо повече от “приемане на закони“. Тя обясни, че американците “през ​​цялото време” подчертават необходимостта от “абсолютна промяна на парадигмата в културата за борба с корупцията”, съобщава “Дзеркало тижня“.(УВести).