Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАША ХУДОЖНИЧКА ОРГАНИЗИРА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ИЗЛОЖБА ЗА ГОЛОДОМОР

София, 22 януари 2024.- Родената в Украйна българка Йона Тукусер открива утре в Европейския парламент изложба от картини, посветени на Голодомор, съобщава електронното издание “Клуб Z“.

Съорганизатор на събитието е българският евродепутат Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Творбите на Тукусер са част от проекта “Глад”. Картините показват трагичните последици от глада в Украйна. Акцията съвпада с почитането през м.г. на паметта на милиони жертви на Голодомор, организиран от болшевишката власт преди 90 години. Това престъпление е обявено от Европейския парламент за геноцид против украинския народ.

Всъщност, става дума не за един, а за три Голодомора – през 1921-1923 гг., 1932-1933 гг. и 1946-1947 гг., като последният е засегнал предимно Бесарабия (Молдова, Одеска област) и Северна Буковина (Чернивецка област). Картините се основават на документални свидетелства, събирани от Йона Тукусер в продължение на 14 години. Освен че се е проучвала държавния архив на Киев, тя е разговаряла и с оцелели. Художничката е подготвила и документално видео по темата.

През май 2023 г. Йона Тукусер изпрати своя картина на Карим Хан – главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС), Творбата е придружена от писмо, в което са изложени престъпленията на руските окупатори след агресията на 24 февруари 2022 г., съобщава кореспондентът на Клуб Z” в Европарламента Момчил Иджов.(УВести)