Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАЩО УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ, ВСЪЩНОСТ, СЕ ВРЪЩАТ У ДОМА

Киев, 22 януари 2024.- Над 60% от украинските бежанци в чужбина искат да се върнат в Украйна в бъдеще. Повечето от вече завърналите се смятат да останат у дома, твърдят анализатори на платформата “Vox Ukraine”.

Според проучването, 63% от заминалите вече са се върнали в Украйна: 71% – в родния си град, 25% – в други региони на страната. Не са планирали да се връщат в Родината си 13%. Повечето от завърналите се искат да останат в Украйна, само 7% възнамеряват да заминат отново в чужбина.

Неженените бежанци, тези, които имат родители в Украйна, и тези, които работят дистанционно за украински компании, се връщат у дома по-често. Девет от 10 завърнали се бежанци съобщават, че емоциите са повлияли на решението им да се върнат у дома. За 62% от анкетираните емоционалните фактори са били ключови.

Следните фактори повлияха на завръщането на бежанците:

– носталгия – 58%;

– носталгия по Родината – 51%;

– носталгия по семейството – 41%;

– желанието на децата да се върнат в Украйна – 36%;

– чувство за самота в чужбина – 36%;

– желание децата да учат в Украйна – 26%;

– възможността да бъде полезен за Украйна и да участвам в възстановяването – 27%.

В същото време решението на 84% от украинците да се върнат е повлияно и от трудностите в чужбина – това се превърна в ключов фактор за всеки пети респондент. По-специално, сред проблемите бяха посочени липсата на жилище, трудностите с наемането на работа, намаляване на стандарта, по-лоша медицина, изучаване на език, липса на приятели.

Жителите на западните региони са по-склонни да планират да останат у дома. Тези, които са планирали да емигрират още преди войната, както и тези, чието ниво на благосъстояние в чужбина се е повишило, казват, че едва ли останат в Украйна.(УВести)