Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ СЕ ИЗТЕГЛИ ОТ СЕЛО КРОХМАЛНЕ НА ПЪТЯ КУПЯНСК – СВАТОВЕ

Киев, 21 януари 2024.- Украинските войски се оттеглиха от село Крохмалне, разположено на магистралата Купянск – Сватове (Източна Украйна). Това заяви днес началникът на службата за връзки с обществеността на командването на Сухопътните войски подполковник Володимир Фитьо.

Той каза, че Крохмалне вече беше под контрола на руснаците през 2022 г., след това по време на Харкивската операция украинската армия го освободи, а сега руснаците окупираха руините на селото.

Според Фитьо, изтеглянето на нашите войски беше необходимо, за да се запази личен състав на групировката.

“Крохмалне беше селище с 45 души преди началото на мащабна война, там са пет къщи. И тези пет къщи бяха разрушени от руския агресор. Нашата цел е да спасим живота на украинските защитници, техните позиции бяха преместени на подготвените резервни позиции, където сега държат отбраната. Има известна заплаха за съседните направления. Но, мисля, че това е временно явление, защото фронтовата линия се променя ежедневно, ние просто не докладваме превземане-отблъскване на сто-двеста метра“, каза подполковник Фитьо.

Той обясни, че от началото на годината руснаците са загубили над 7 хил. войници в района от границата до Авдиивка, така че “превземат метър-два и викат победа, все едно Берлин е паднал“.

Фронтът в района на Купянс е един от най-горещите днес. Вчера там нашите отблъснаха 20 руски атаки.

Според експерти, руската армия полага усилия и не жали жива сила, за да превземе село Синкивка близо до Купянск.(УВести)