Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ЩЕ НАСТРОЙВА ЕВРОПА ПРОТИВ УКРАЙНА, ИЗПОЛЗВАЙКИ ИЗБОРИ В РАЗЛИЧНИ СТРАНИ

Киев, 21 януари 2024.- Русия планира информационни атаки против Украйна на фона на европейските избори през 2024 г.

Това заяви Джейми Рубин – координатор на Центъра за глобално взаимодействие към Държавния департамент на САЩ, който се занимава с борбата с дезинформацията, съобщава “Цензор.Нет”.

Зжейми Рубин

Целта на подобни информационни операции е да настроят европейците против оказването на помощ на украинската държава, която се брани от руската агресия.

“Знаем, че руснаците ще проведат информационни операции в цяла Европа, за да се опитат да променят мнението й за Украйна през този изборателен сезон“, каза Рубин.

Тази година десетки държави по света ще избират нови лидери, сред които Великобритания, Австрия, Грузия, САЩ. Освен това, през юни ще се проведат избори за Европейски парламент. Русия заедно с Китай “работят по целия свят, за да представят държавна пропаганда за независима журналистика”, каза представител на Държавния департамент.

Той не назова конкретни държави, в които можем да очакваме атаки от кремълските пропагандисти, но отбеляза, че основните заплахи са концентрирани в Европа, повечето от които страни са се обединили в подкрепа на Киев, предоставяйки военна, финансова и хуманитарна помощ.

Русия се надява, че резултатите от изборите ще променят това, което беше “успешна коалиция и дисциплинирана опозиция във войната против нея“, каза Рубин.(УВести)