Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕКСПЛОЗИИ ПРЕЗ НОЩТА В ЛЕНИНГРАДСКА ОБЛАСТ, ГОРИ ГАЗОВ ТЕРМИНАЛ

Киев, 21 януари 2024.- Тази нощ станаха експлозии в пристанището Уст-Луга в Ленинградска област. Пожар избухна на терминала на компанията “Новатек”, съобщават руските Telegram канали.

“Терминалът гори, персоналът е евакуиран, пожарът се гаси“, четем в съобщенията.

Преди това местни жители споделиха, че са чули, как лети дрон и след това – две експлозии.

Александър Дрозденко –  губернатор на Ленинградска област, каза, че няма жертви и че пожарът уж е локализиран.

Пристанището Уст-Луга се намира на разстояние 1054 км от Украйна.

Източници на електронното издание “Цензор.Нет” в СБУ споделиха, че това са техни дронове – ударите са прецизни, пожарът е мащабен, продължава да гори досега.

Петролният терминал Уст-Луга в Ленинградска област е важен обект за врага. Там се обработва гориво, което, по-специално, се доставя на руската армия. Успешната атака срещу такъв терминал причинява не само икономически загуби на противника, лишавайки го от възможността да печелят пари от войната в Украйна, но и значително усложнява логистиката на горивото за руската армия,  добавиха източници от СБУ.

Нашата справка:

Леонид Михелсон (68 г.) е руски предприемач и мениджър, милиардер, олигарх. Генерален директор и най-големият акционер на руската газова компания “Новатек”, той е и председател на борда на директорите и най-големият акционер на водещия руски нефтохимически холдинг “Сибур”. Името му е включено в списъка на най-богатите хора в Русия, а личното му състояние възлиза на милиарди долари. През 2021 г. състоянието на Михелсън беше оценено от Forbes на $24,9 млрд. долара (5-то място). Има близки отношения с президента на РФ Владимир Путин.