Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОЗДРАВЪТ “СЛАВА НА УКРАЙНА” ВЛЕЗЕ В “НАЦИСТКИЯ” РЕГИСТЪР В РУСИЯ

Киев, 19 януари 2024.-  Министерството на правосъдието на Русия включи Организацията на украинските националисти (ОУН), нейните подразделения и лозунги, по-специално поздрава “Слава на Украйна! – Слава на героите!” (“Слава Україні” – “Героям слава”) в своя “нацистки” регистър, съобщават родните медии. Освен ОУН, за “нацистка” в Русия е призната и Украинската въстаническа армия (УПА).

ОУН и УПА са исторически структури, водели активна въоръжена борба против съветската власт и НКВД, като целта е била независима, самостоятелна Украинска държава.

В списъка фигурират и някои млади наши структури, като Украинска народна асамблея (УНА) и Украинска народна самоотбрана (УНСО).

Списъкът включва и емблемите и символите на тези организации, включително стилизиран златен тризъбец, чийто среден елемент е направен във формата на меч, както и знамето на ОУН с червени и черни хоризонтални ивици.

Съгласно постановлението на руското правителство, министерството на правосъдието на РФ трябва да добавя към този регистър организации, които, според руските власти, си сътрудничат с лица или сдружения, отричащи ​​присъдата на Нюрнбергския трибунал или други трибунали след резултатите от Втората световна война. Между другото, този трибунал не е осъдил нито ОУН, нито УПА като колаборанти на нацистка Германия.

Публичното демонстриране на символите на тези организации подлежи на административна отговорност (член 20.3 от Кодекса за административните нарушения на РФ). Предвидена е глоба до 2 хил. рубли (20 евро) или арест за 15 дни за граждани, глоба до 4 хил. рубли (40 евро) за длъжностни лица и глоба до 50 хил. рубли (500 евро) за юридически лица.

Ще припомним, че поздравът “Слава на Украйна! – Слава на героите!” в момента има официален статут в Украйна и се използва, по-специално, във въоръжените сили на Украйна.(УВести)

Още по темата:

ОУН И ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ

СТЕПАН БАНДЕРА: ″НИЕ НЕ СМЕ ПРОТИВ РУСКИЯ НАРОД. НИЕ СМЕ ПРОТИВ БОЛШЕВИЗМА″

ГЕНЕРАЛ РОМАН ШУХЕВИЧ И УПА

СТАЛИН И ХИТЛЕР РАЗДЕЛЯТ ПОЛША, ПРАВЯТ СЪВМЕСТЕН ВОЕНЕН ПАРАД