Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

BLOOMBERG ОЦЕНИ ЗАПЛАХАТА ЗА СВЕТОВНИЯ РЕД ОТ ПОРАЖЕНИЕТО НА УКРАЙНА

Киев, 18 януари 2024.- Ако САЩ, в крайна сметка, се оттеглят от подкрепата си за Украйна в подклажданата от Русия война, те могат да загубят и това поражение ще има глобални последици, демонстрирайки, че на демокрациите им липсва издръжливостта да предотвратят експанзионистичната автокрация.

Така смята проф. Хал Брандс от Школата за перспективни международни изследвания към Университета “Джон Хопкинс”, чието мнение публикува Bloomberg.

“Ако САЩ и техните съюзници могат да намерят силата на духа и желанието да доведат Украйна до приемлив резултат – такъв, който ще я направи икономически жизнеспособна и военно защитима – конфликтът може да бъде до голяма степен конструктивен. Ако не могат да направят това, войната ще се превърне в заплаха за глобалния ред, тя просто ще ускори ерозията му“, смята авторът.

Брандс твърди, че от началото на 2024 г. армията на Путин е по-силна, а перспективите на Украйна са несигурни и войната в крайна сметка може да се окаже провал за целия демократичен свят.

“Западните санкции вече не изглеждат като чудотворно оръжие. Руската икономика се сви само с 2,2% през 2022 г. и възобнови растежа си през 2023 г. Руската търговия беше преориентирана към Азия; финансовите, технологичните и търговските отношения с Китай процъфтяват. Държави като Турция и Обединените арабски емирства помагат на Москва да облекчи икономическата й изолация. Разбира се, цената на конфликта изостря дисбаланси в руската икономика. Но засега няма изгледи за нейния колапс или за колапс на военната машина, която тя подхранва“, пише Брандс.

Според него, Русия може да излезе от войната като “хипермобилизирана, хиперлиберална ревизионистка държава с голям резерв от обучен военен персонал и дълбоко чувство на омраза към Запада“. Това е набор от проблеми на източния фронт на НАТО, както и набор от глобалните предизвикателства, които стоят пред американска военна мощ, смята професорът.(УВести)