Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЩЕ ПЛАМНЕ ЛИ БАШКОРТОСТАН? АЛАРМА ЗА ПУТИН

В края на СССР протести съща са били против замърсяването на околната среда, защитата на Байкал или Аралско море

Киев, 18 януари 2024.- От няколко дни в град Баймак в Башкортостан се провеждат протестни акции, съобщава електронното издание “Главком“. Хиляди хора настояват за освобождаване от преследване на активиста Фаил Алсинов, обвинен от съда в подбуждане на междунационална вражда.

Алсинов призова всички руснаци да напуснат Башкортостан (бивша Башкирия) и “да се върнат в своя Рязан“. Той протестира и против геоложките проучвания на планинската верига Ирандик. Активистът също се противопоставя на руската агресия в Украйна, нарича изпращането на башкирите на война за геноцид, казва, че “това не е нашата война“.

Наблюдатели наричат ​​протестите в Башкортостан най-големите в Русия от началото на пълномащабната агресия против Украйна, започнала в края на февруари 2022 г.

Много от анализаторите си задават въпрос, дали протестите, които бушуват в тази република, ще се превърнат в заплаха за режима на Путин.

Какво става в Башкортостан

В град Баймак се проведоха закрити съдебни заседания по делото на местния активист Файл Алсинов. Преди три дни се състоя третото гледане по делото за разпалване на междуетническа вражда и активистът трябваше да бъде осъден. Но около 3 хил. души дойдоха пред съда с искане мъжът да бъде освободен. Затова съдът не посмя да обяви присъдата в този ден и я отложи за 17 януари. Прави впечатление, че въпреки многобройното присъствие на руската полиция – гвардия, в понеделник нямаше арести. Между съдебните заседания на 16 януари стана известно, че Алсинов е включен в списъка на екстремистите. С оглед на това решение сред местните изчезнаха дори призрачни надежди, че властите ще се уплашат и ще се ограничат с условна присъда. Поне хората писаха за тази вероятност в социалните мрежи. Прокуратурата поиска четири години колония и изселване. В резултат вчера съдът се съгласи с прокурор.

Освен това, съдът в Баймак се произнесе и относно местното МВР, като заяви, че ръководството на тази структура не извършвало превантивна работа за противодействие на екстремизма и не е предприело “адекватни мерки за реагиране и провеждане на превантивна работа с населението с цел предотвратяване на незаконни действия“.

Решението на съда не удовлетвори протестиращите. С викове “Позор”, “Своите не предаваме” хората продължиха уличния протест въпреки 19 градуса студ.

Ако на 15 януари, по независими оценки, в акциите са участвали около 3 хил. души, то на 17 януари в акциите са участвали поне 5 хил. Засилени са били и действията на силите за сигурност. Те използваха сълзотворен газ и палки. В отговор полетяха парчета лед. Според руските Telegram канали, общо около 40 участници в акцията са ранени, следственият комитет образува наказателни дела за използване на сила против представители на полицията. В града изведнъж бил изчезнал Интернет и блокирани медии, отразявали събитията там.

Кой е Файл Алсинов?

Фаил Алсинов

Фаил Алсинов е народен активист от башкирска националност. От 2014 г. се занимава със социални дейности. До 2020 г. ръководи обществената организация “Башкорт”. Организацията е забележителна с това, че нейните активисти през август 2020 г. взеха активно участие в силовата защита на планината Кущау, като попречиха на властите и местната содова компания да извършват разработване на недра. Важно е да се отбележи, че тогава протестите завършиха с победа на активистите. Последствията за “Башкорт” обаче не закъсняха. Властите ликвидираха организацията по съдебен ред, признаха я за екстремистка.

Възможност за протест

Руският политолог Дмитрий Орешкин вижда две причини за сегашните протести и ги сравнява с тези в края на съществуването на СССР:

Дмитрий Орешкин

– тогава Москва затъна във войната в Афганистан. И протестите, както сега, не бяха директно против войната, а бяха под формата на протести, например, екологични движения срещу замърсяването на околната среда, защитата на Байкал или Аралско море. Защото на екологичните протестиращи не можеше да им се “шие” политически член от НК;

–  както тогава, така и сега, имаше активизиране на националните движения.

“Въпросът не е, че башкирите защитават Кущау, това е само повод. Факт е, че хората се чувстват обидени, унизени. Естествено, там се формира националният компонент (на протеста). Москва ни унижи, руснаците ни унизиха. Това се отнася и за войната, защото основните загуби се падат на Бурятия, Тува, Дагестан…“, обяснява логиката на протеста Орешкин. Според него, вече се забелязват първите признаци на предстоящото териториално разцепление на Русия.(УВести)

Нашата справка:

Република Башкортостан е субект в състава на Руската Федерация. Заема площ от 142 947 кв.км и е разположена на границата между Европа и Азия. Влиза в състава на Приволжкия федерален окръг и Уралския икономически район. Към 1 януари 2017 г. населението на републиката е било 4,1 млн. души. Столицата е Уфа (1,1 млн. души).

Граничи на север с Пермска област (от Уфа до Перм с кола – 471 км) и Свердловска област (до Екатеринбург – 543 км), на изток с Челябинска област (до Челябинск – 417 км), на юг с Оренбургска област (до Оренбург – 372 км), на юг сci Самарска област (460 км до Самара), а на запад – Република Татарстан (527 км до Казан) и Удмуртската република (342 км до Ижевск).