Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО В УКРАЙНА СВЪРШАТ РАКЕТИТЕ ЗА “PATRIOT”

София, 18 януари 2024.- Украйна може да остане без ракети за ПВО комплекси “Patriot” пише електронно издание “Свободна Европа“.

Това би позволило на Русия да бомбардира със самолети. Въпреки блокадата на военната помощ за Киев в Конгреса на САЩ, има варианти това да не се случи. Какви са те?

САЩ скоро няма да могат да снабдяват украинската ПВО с ракети за системите “Patriot”, написа New York Times, като се позовава на представители на Белия дом и Пентагона.

Президент на САЩ Джо Байдън

Военното командване на Русия се опитва да накара Украйна да изхаби наличните ракети за “Patriot” и да унищожи и самите установки, според анализатори. Това се потвърждава от мащабните руски удари с всички възможни видове ракети и дронове в последните дни на миналата и първите дни на тази година. Русия изстреля дори ракети, получени от Северна Корея.

Ако Кремъл успее да унищожи най-добрите ПВО системи на Украйна или те останат без ракети, ще може да започне авиационни бомбардировки и бавно да изравни всичко със земята, както направи в Мариупол в началото на войната през 2022 г.

Основната причина за недостига на ракети в украинската армия е, че, първо, републиканците в Конгреса на САЩ блокират военната помощ за Украйна – става дума за $60 млрд., от които $50 млрд. ще бъдат инвестирани в закупуване на оръжия за Киев, и второ – заради войната са изразходени запасите от ракети в цял свят и има повишено търсене на пазара.

Комплексите “Patriot”, предоставени от САЩ и Нидерландия, осигуряват сигурността най-вече на столицата Киев, но и на други големи градове като Одеса. Те успяват да свалят дори обявените от Владимир Путин за несваляеми свръхзвукови ракети “Кинжал”.

САЩ и НАТО търсят начини осигурят снабдяването с ракети. Вашингтон ще направи това с внос на ракети, произведени от Япония, а НАТО и няколко държави закупиха 1000 боеприпаса.

Володимир Зеленский

Президент на Украйна Володимир Зеленский е казал пред анализатори във Вашингтон преди месец, че има само “шепа боеприпаси” за “Patriot” за защита на Киев, а той иска още, за да опази големи градове като Одеса, подчертава Politico.

По време на визитата си в Латвия преди седмица Зеленский каза, че Украйна “изпитва остър недостиг” на западни системи за ПВО в условията на засилване на руските масирани въздушни удари през последните седмици. През последните няколко дни Русия е изстреляла по Украйна над 500 различни ракети, от които украинската ПВО унищожи 70%, добави Зеленский.