Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БАЙДЪН СЕ СЪГЛАСИ С ИСКАНИЯТА НА РЕПУБЛИКАНЦИ КОНГРЕСЪТ ДА ОДОБРИ ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Киев, 18 януари 2024.- Президентът на САЩ Джо Байдън се съгласи да затегне имиграционната политика, за да избегне критиките и да осигури помощ за Украйна, пише The Wall Street Journal.

Конгрес на САЩ

Изданието отбелязва, че Сенатът подготвя имиграционно споразумение, което ще ограничи възможността на мигрантите да искат убежище в САЩ.

Сделката трябва да бъде одобрена в замяна на нова военна помощ за Украйна и Израел. Изданието пише, че документът има добри шансове да мине през Конгреса, въпреки че републиканците са имали по-строги условия.

Желанието на американския президент Байдън да преговаря с републиканците показва, че той е готов да направи отстъпки. Това, обаче, е свързано не само с предоставянето на помощ на Украйна, но и с критиките сред американците, подчертава WSJ.

Проучване на CBS News показва, че одобрението на Байдън по въпроса за имиграцията е рекордно ниско – 68% казват, че не одобряват имиграционната му политика, а 63% искат президентът да я затегне.

През цялата си 50-годишна политическа кариера, която често се фокусира върху приоритетите на външната политика, Байдън рядко се е занимавал с толкова сложния въпрос, като имиграционната политика. И когато го правеше, обикновено заемаше умерена позиция.

Администрацията на Байдън се опитва да ограничи нарастването на мигрантите по южната граница от три години. Републиканците се заеха с въпроса и се очаква двупартийно споразумение да сложи край на тези дискусии, добавя изданието.

Украйна разчита на финансова помощ в размер на $60 млрд., от които $50 млрд. ще останат в САЩ за производството и закупуването на оръжия за украинската армия.(УВести)