Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕД НАХЛУВАНЕТО НА РУСИЯ БРОЯТ НА УКРАИНОЕЗИЧНИТЕ ТУИТОВЕ В МРЕЖАТА “X” СКОЧИ С 87%

Киев, 16 януари 2024.- Броят на туитовете на украински език в социалната мрежа “X” рязко скочи след пълномащабната инвазия на Русия в края на февруари 2022 г.

Това се посочва в изследване на учени от университета “Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен, Техническия университет в Мюнхен и университета в Бат във Великобритания. Резултатите му са публикувани в списанието Communications Psychology.

Изследователите са анализирали почти 4,5 млн. туита от почти 63 хил. потребители. За проучване те избраха публикации от 9 януари 2020 г. до 12 октомври 2022 г.

Най-напред с помощта на изкуствен интелект учените филтрираха туитове, които съдържаха геоинформация, за да запазят само тези, които са публикувани от потребители от Украйна. От получените данни те премахнаха дубликати и потенциални спам-ботове, както и потребители, които публикуваха повече от 100 съобщения на ден. Така за анализ останаха 2,8 млн. туита от близо 42 хил. “X” потребители.

Учените установиха, че броят на туитовете на украински се е увеличил с 87% от февруари 2022 г. Те са убедени, че данните показват “съзнателен избор на потребителите в полза на по-украинска (онлайн) идентичност и самоопределяне като украинци“.

“Езиците могат да бъдат източник на конфликти и често се включват в определението за културна и етническа идентичност и са основата за изграждане на нация и политическа промяна“, коментираха авторите на проучването.

Твърди се, че първоначалният скок на броя на туитовете на украински език е констатиран след Евромайдана и руската окупация на Крим през 2014 г. “Използването на езика по своята същност е политическо, често средство за културна идентичност и основа за изграждане на нация. Очевидно, войната принуждава украинците да се отказват от употреба на руския език”, обясняват учените.

Припомняме, че от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна нарасна и броят на украинците, които използват във всекидневието си изключително украински език. Според проучването, проведено през август 2023 г., делът им е 59%.(УВести)

Още по темата:

ПОЧТИ 60% ОТ УКРАИНЦИТЕ СА ПРЕМИНАЛИ НА УКРАИНСКИ ЕЗИК ИЛИ ПОВЕЧЕ ОБЩУВАТ НА НЕГО