Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЖАК СЪЛИВАН ЩЕ СЪОБЩИ НЕЩО ВАЖНО НА ЗЕЛЕНСКИ В ДАВОС, ПИШЕ BLOOMBERG

Киев, 16 януари 2024.- Белият дом е разочарован от контранастъплението на украинската армия, защото от самото начало са приканвали Киев да избере друга тактика, пише Bloomberg.

Володимир Зеленский и Джо Байдън в Белия дом

От тази позиция по време на среща с украинския лидер Володимир Зеленский в кулоарите на сегашния Световен икономически форум в Давос Джейк Съливан – съветник по националната сигурност на президента на САЩ, ще го предупреди, че Белият дом иска Украйна да промени стратегията си в борбата против руския агресор, като премине от настъпление в отбрана.

Изданието пише, че Зеленский разбира, че подобно предложение има смисъл, въпреки че не го харесва, но ще напомни на Вашингтон, че Украйна ще може да се отбранява добре само когато Западът предостави с необходимите средства.

Зеленский смята, че за да поддържа духа в страната, той трябва да продължи да отрича, че войната е стигнала до задънена улица, съобщават медиите. Затова смело декларираната цел на президента си остава Формулата на мира. Този план беше обсъден преди два дни от 83 държави в Давос, но без Русия, която не беше поканена, а Китай просто не се появи. Следователно, става дума за задънена улица, отбелязва Bloomberg.

Някои медии подчертават, че провалът на украинската военна лятна кампания разочарова Вашингтон, който призова Киев да избере друга тактика. Руснаците се окопаха твърде добре и украинците загубиха много войници и боеприпаси, особено за ПВО.

“Винаги е по-трудно да се атакува, отколкото да се отбранява, но за Украйна сега всякакво настъпление е изключено”, пише медията. “Путин разбра тактическите предимства на отбраната: той всъщност нареди на армията си да спре да завладява нови територии и да задържи тези, които вече да окупирани”.

Изданието предполага, че Зеленский няма да пропусне възможността да напомни на Съливан, колко Украйна е важна за Байдън, който същевременно се опитва да се справи с нова война в Близкия изток, с напрежението в Източна Азия и с конкурента си за президентски пост от републиканците Доналд Тръмп.(УВести)