Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ БЕН ХОДЖИС: “КОЙТО КОНТРОЛИРА КРИМ, ЩЕ СПЕЧЕЛИ ТАЗИ ВОЙНА”

Киев, 16 януари 2024.- Крим е най-важната част от украинската територия, все още окупирана от Русия, заяви генерал-лейтенант Бен Ходжис – бивш командващ на силите на САЩ в Европа, в интервю за електронното издание Sestry.

“Крим е това, което ние наричаме “решаваща територия“. И който контролира Крим, мисля, че ще спечели тази война. Но не смятам, че скоро ще има сухопътна офанзива на полуострова. Най-напред е важно да направим Крим неподходящ за руски войски“, каза Ходжис.

За целта, според него, Украйна се нуждае от високоточно далекобойно оръжие, което може да удря навсякъде. “Но няма само едно някакво перфектно оръжие. Една техника става полезна, когато я използваме като част от система, интегриран подход, който да съчетава различни възможности. Така че не бих казал, че получаването на немските ракети Taurus би означавало края на моста. Той е добре защитен, това е много голяма конструкция, която изисква огромно количество експлозиви на точните места. Така че може би западните ракети Taurus или ATACMS или Storm Shadow или French Scalp могат да бъдат използвани комбинирано за атака на моста”, смята Ходжес.

Керченският (Кримски) мост вече е удрян и то неведнъж от украинската армия

Тези средства с голям радиус на действие биха били изключително ефективни срещу всеки щаб, всякакви логистични центрове, всякакви кораби в незаконната руска военноморска база в Севастопол или Феодосия. “Мисля, че има много места, където могат да се използват много ефективно”, предположи генералът. Това ще направи Крим неподходящ за използване от Русия.

Той нарече изолацията на Крим като вторият компонент на деокупацията на полуострова – т.е. блокиране на единствените два пътя за достигане до там. “Първият е незаконно построеният Керченски мост. А вторият е така нареченият сухопътен коридор, който минава от руския град Ростов-на-Дон по украинското Азовско крайбрежие през Мариупол и Бердянск до Крим. И мисля, че е възможно да се прекъснат и двата пътя. С точен огън от голямо разстояние“, – обобщи Ходжис.(УВести)