Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СВАЛИХМЕ САМОЛЕТИ ЗА РАДИОЛОКАЦИОННОТО ОТКРИВАНЕ А-50 и ИЛ-22М11

В Русия има само 9 бройки А-50, но не всички са работоспособни. Експертът обясни важността на унищожаването на тези самолети

Киев, 15 януари 2024.- Вчера украинските ВВС успяха да унищожат руския самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50, който може да води разузнаване и целенасочване за нанасяне на удари. Също така повредихме и друг подобен, но не толкова модернизиран, самолет – въздушен команден пунк, Ил-22М11.

Фактът за свалянето беше потвърден от генерал Валерий Залужний – главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна.

А-50 беше свален веднага след като пое дежурство около 21 часа, а самолетът Ил-22М11, който дежуреше по крайбрежието на Азовско море, малко по късно.

Ил-22М11

“Поздравления за перфектно планираната и реализирана операция“, заяви главнокомандващият.

Военно-политическият експерт Олександър Коваленко коментира защо е важно унищожаването на А-50 и какво прави тази операция уникална.

А-50 – що за самолет е и колко от тях има Русия

Олександър Коваленко

Това е самолет за далечно радарно наблюдение и разузнаване. Както обясни експертът, такива самолети се използват за извършване на разузнавателна дейност във въздушното пространство. Също така, A-50 се използва за насочване на тактическа авиация и дори може да се използва за подобряване на характеристиките на способностите за противовъздушна отбрана, повишавайки насочване, фиксиране, наблюдение и унищожаване на цели от разстояние.

“В Русия има само девет такива самолета. Но три от тях са реално неизползваеми: един е в процес на модернизация, която все още не е напълно завършена, другите са фактически не стават за нищо, защото не могат да бъдат ремонтирани“, каза Коваленко пред “РБК-Украйна“.

С други думи, в Русия има шест такива самолета уж в работно състояние. “Един от самолетите А-50 беше ударен от дрон в Беларус преди няколко месеца и беше евакуиран в Русия. Тогава фюзелажът на самолета не беше пряко засегнат, за разлика от неговата разузнавателна система “Бръмбар”. Днес в Русия едва ли ще имат възможност бързо да възстановят такива сложни системи”, напомня Коваленко.

Колко важно е унищожаването на А-50

Експертът обяснява, че като цяло Русия в момента не може да произвежда такива самолети. “Той е много скъп, струва почти $400 млн. Всъщност, А-50 е уникален, което го прави още по-скъп за руснаците“, подчертава Коваленко.

Според него, подобна загуба за Русия означава, че сега Москва има значително по-малко възможности за провеждане на разузнавателна дейност във въздушното пространство на Украйна. “Те не само ще имат по-малко информация за присъствието на украинската тактическа авиация и не само във въздушното пространство, но и няма да могат да ориентират своите тактически самолети и средства за ПВО“, казва Коваленко. Експертът нарича унищожаването на А-50 като много болезнена, сериозна, скъпоструваща и репутационна загуба за страната-агресор.

“Защото заедно с А-50 беше повреден и подобен самолет – команден пункт Ил-22М11. Всъщност, това е уникален случай в световната история на войните и конфликтите, когато два самолета от такова ниво и такава функционалност са унищожени или повредени едновременно. Това е уникален случай. Никога досега в историята не е било“, подчертава Коваленко.

Това е втори подобен Ил, който излиза от експлоатацията. Първия е бил свален от ЧВК “Вагнер” по време на бунта на Евгений Пригожин през лятото на миналата година.(УВести)