Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ДАВОС СКЛОНЯВАХА УКРАЙНА КЪМ МИРНИ ПРЕГОВОРИ С МОСКВА: СТАНА ИЗВЕСТНО КАК

Киев, 15 януари 2024.- За да се сложи край на войната в Украйна, Русия по някакъв начин трябва да се включи в преговорите.

Това мнение, според някои украински медии, изрази на пресконференция в Давос днес председателят на департамента на швейцарското външнополитическо ведомство Игнацио Касис – един от съорганизаторите на IV среща на съветниците по национална сигурност и политическите съветници на световните лидери относно прилагането на украинската Формула на мира.

Русия да се вземе на борда

Представителят на Швейцария призова да се “вземе Русия на борда” на обсъжданията на Формулата на мира

Според него, без Москва няма да има мир. “Международната общност трябва да върви напред, дори ако диалогът между Украйна и Русия все още не може да се осъществи и военното положение му пречи”, заяви Касис. Всеки ден, когато чакаме, десетки цивилни умират. Ние нямаме право да чакаме. Трябва да сме готови за времето, когато условията позволяват мирни преговори, каза той.

Украинската формула на мира е отправната точка на международните усилия за намиране на мир в Украйна, тя трябва да бъде адаптирана към настоящата ситуация на бойното поле и на международната арена.

“Швейцария винаги е приветствала плана от десет точки на президента Зеленский. В същото време да бъдем благоразумни към него означава, че имаме план, представен от една от страните във война… По един или друг начин ще трябва да намерим начин да приобщим Русия за участие, защото няма да има мир без Русия да си каже думата“, сподели швейцарският дипломат.

Той смята, че украинската Формула на мира може да бъде подложена на известни “модулации”, тъй като е трудно да се очаква една от страните в конфликта да се съгласи с предложенията, изготвени от другата страна.

“Трябва да обмислим формата на такива дискусии, политически и дипломатически усилия, за да намерим начин, по който да се отвори вратата. След приключване на първия етап – имаме по-добра визия за това какво е възможно и какво не е възможно и което ще бъде трудно постижимо. Това трябваше да се изясни, преди да може да се проведе по-нататъшен диалог”, каза представителят на Швейцария.

Какво донесоха преговорите в Давос за Украйна

На 14 януари т.г. съветници по националната сигурност от 83 страни проведоха четвъртия кръг от дискусии в Давос за устойчив и справедлив мир в Украйна. В основата на дискусията е така наречената Формула на мира на президента Володимир Зеленский от ноември 2022 г.

По-специално, бяха разгледани следните ключови точки от Формулата: “Изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия“, “Възстановяване на справедливостта“, “Екологична сигурност“, “Предотвратяване на ескалация и повторение на агресия“, “Потвърждаване на края на войната“.

Срещата в Давос е последната от четири подобни срещи при закрити врати. Предишни дискусии се проведоха в Дания, Саудитска Арабия и Малта миналото лято и есента. В последната среща в Малта през октомври 2023 г. участваха представители на 65 държави. Русия не беше представена на дискусиите.

Почти половината от страните, участвали във вчерашната среща, бяха от Европа, както и 18 от Азия и 12 от Африка. По-специално, в преговорите участваха Бразилия, Индия и Южна Африка – страни, които заедно с Русия са членове на групата БРИКС.

Както пише Bloomberg, четвъртият кръг от дискусии за устойчив и справедлив мир в Украйна, който се проведе в Давос, завърши без ясен план.

Очаква се за срещата в Давос да пристигне украинският държавен глава Володимир Зеленский.(УВести)