Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В РУСКИТЕ ЗАНДАНИ УМИШЛЕНО СПИРАТ ПАРНОТО ЗАТВОРНИЦИТЕ ДА ОТИВАТ В УКРАЙНА

Киев, 14 януари 2024.- В много региони на Русия температурите паднаха до минус 35°C, като местните власти наредиха да се спира отоплението в затворите. Кремъл очаква, че при тези условия замръзналите затворници ще са по-склонни да отиват да воюват против Украйна. Това съобщава изданието Bild.

Отбелязва се, че руският диктатор Владимир Путин реши да използва студеното време в своя полза и по този начин да попълни отслабените руски войски в Украйна.

Основателят на проекта “Затворническа Русия“ Олга Романова обяснява, че непоносимите условия в затворите са създадени нарочно, за да могат затворниците по-лесно да сключват договори с руската армия и да бъдат изпращани на война в Украйна. В замяна им се обещава амнистия и заплата, еквивалентна на 2 хил. евро при средна заплата в Русия 710 евро.

Според Романова, в Русия има три групи население, към които няма никаква емпатия. Това са затворници, които се използват като пушечно месо на фронта, национални малцинства, живеещи в бедни райони далеч от Москва, и нови граждани на Руската Федерация, предимно гастарбайтери от бившите съветски републики в Средна Азия.

“Докато тези три групи се бият и умират в Украйна, Путин може да създава илюзия за нормалност за другите. Като цяло успехът на поделения, сформирани от затворниците, е доста ограничен, както се вижда от сегашните събития на фронта. Просто затворниците се изпращат масово на фронтовата линия в Украйна и там се принасят в жертва“, казва Романова.

Освен това, тя добави, че в руските затвори все повече вербуват и жени. В момента около хиляда рускини се бият в Украйна.(УВести)