Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ БЛАГОДАРИ НА ЛИДЕРИТЕ НА ТРИ БЪЛГАРСКИ ПАРТИИ ЗА ПОДКРЕПА

София, 14 януари 2024.- “Решенията, които вашите три партии взеха в българския парламент, бяха от изключителна значение за Украйна. Сигурен съм, че във ваше лице имаме истински и големи приятели и ви благодаря за усилията, които полагате, въпреки някои трудности в страната ви”, заяви украинският президент Володимир Зеленский по време на вчерашен видеоконферентен разговор с лидерите на ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България” и “Движението за права и свободи”  – Бойко Борисов, Кирил Петко и Делян Пеевски.

Пан Володимир каза още: “Благодаря ви, че вашата подкрепяща евроатлантическите ценности коалиция подкрепя проевроатлантическа Украйна и сте на наша страна”.

Тримата български политици седяха един до друг и после изразиха един по един подкрепата си към Зеленский и украинския народ.

Кирил Петков: “Пожелавам на Украйна през тази година мир, постигнат с пълна победа, защото вие не се биете само за Украйна, а за цяла Европа. Можете да разчитате на нашата подкрепа, защото едно от нещата, които ни обединява най-силно, е именно Украйна. Когато заедно помагаме на Украйна, никой в България не може да ни спре”.

Делян Пеевски: “Можете да разчитате на пълната ни подкрепа и през тази година. Уверявам Ви, че полагаме всички усилия, въпреки огромната съпротива на някои проруски среди в България да продължим да оказваме максимална помощ на страната ви. В наше лице имате приятели и вие го знаете. Пожелавам мир на Украйна и пълна победа”.

Бойко Борисов: “България ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ заедно с цялата демократична общност. Бъдещето и сигурността на Украйна са в Европейския съюз и НАТО. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността на обединена Европа и нашите ценности”.

По време на разговора с президента Зеленский тримата лидери се ангажираха, че проатлантическото мнозинство в Народното събрание ще продължи да подкрепя Украйна и в бъдеще.

Олена Коцева – лидер на украинците в България и председател на сдружението “Мати-Украйна” и доц. Албена Стаменова от СУ “Св.Климент Охридски”, превеждали разговора между нашия президент и лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, написаха във Фейсбук: “Днес беше важен ден за украинско-българските отношения”.

В интервю за “Свободна Европа” Тодор Тагарев – министър на отбраната на България, сподели, че български военни заводи работят на три смени без почивни дни, като  значителна част от тяхната продукция или директно, или чрез посредници заминава за Украйна. Още по време на СССР България се специализира на производство на някои видове съветско оръжие и боеприпаси и, въпреки кризата през 90-те на миналия век, успя за запази тези мощности.(УВести)