Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЕНЕН ЕКСПЕРТ ПРЕСМЕТНА, ОТ КОЛКО “PATRIOT” СЕ НУЖДАЕ УКРАЙНА ЗА СВОЯТА ПВО

Вчера украинската противовъздушна отбрана, вероятно, за първи път е успяла да неутрализира руски ракети с помощта на РЕБ

Киев, 14 януари 2024.- Военният експерт Владислав Селезньов смята, че Украйна се нуждае от 11-13 ПВО системи Patriot (американска) или SAMP/T (френско-италианска) за ефективно противодействие на балистични ракети. Според него, само тези комплекси са способни да свалят балистични средства, с които Русия атакува украинската инфраструктура.

“Освен тези две системи има и най-новите разработки на комплекса С-300, но не съм сигурен, че украинската армия разполага с тях“, каза Селезньов.

Експертът припомни думите на президента Володимир Зеленский, че ако седем комплекса Patriot бъдат дадени на Украйна, няма да загинат хора. “Сега имаме три батареи Patriot и една батерия SAMP/T, – коментира Селезньов думите на Зеленский. – Смятам, че седем са малко. Мисля, че поне с 11, а най-добре – с13, ще можем да покрием най-важните райони на страната”.

Друг военен експерт – Дмитро Снегирьов, също смята, че имаме ограничен брой системи, които могат да свалят средства с аеробалистична траектория. “Patriot и SAMP/T са подходящи комплекси за ПВО с голям обсег. Според него, трябва да поискаме още от тях. Има и британски разработки за ПВО, но те са със среден радиус на действие“, каза Снегирьов.

Вчера Русия атакува Украйна с над 40 ракети различен тип. Според полковник Юрий Игнат – говорител на родните ВВС, поне 20 от тях са били “изведени от строй” със средства за радиоелектронната борба (РЕБ). Американският институт по изучаване на войната (ISW) днес е отбелязал, че това може да бъде преломен момент в украинските способности за РЕБ. “Кампанията на Русия да нанася удари против Украйна и адаптирането на Украйна за противодействие на новите руски ударни системи са част от по-широка тактическа и технологична надпревара за “нападение – отбрана” между средствата с голям обсег на действие и способностите за противовъздушна отбрана”, смятат експертите на ISW.(УВести)