Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РИШИ СУНАК: САМО ПОБЕДАТА НА УКРАЙНА ЩЕ СПРЕ ПУТИН; НАТО ЩЕ Е ПО-СИЛНО С УКРАЙНА

Киев, 13 януари 2024.- Британският премиер Риши Сунак, след като вчера се срещна с президента Володимир Зеленский в Киев и подписа договор за гаранции за сигурност на Украйна, също говори във Върховната Рада, пише “Дзеркало тижня“.

Британският политик коментира, по-специално, подписания договор. Според него, това партньорство в областта на отбраната и сигурността, което представлява “уникални връзки между народи и култури”, “неразрушим съюз”, ще допринесе за изграждането на ново бъдеще за Украйна. Сунак потвърди, че Обединеното кралство ще помогне на страната ни да победи Русия, а също ще изправи агресора пред правосъдието, така че той да плати за унищоженото.

“Не се съмнявайте, ние никъде не се отклоняваме и Путин никога няма да ни изтощи с чакане. Ние сме тук в името на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, каза той.

В същото време британският премиер нарече подкрепата за развитието на украинския военно-промишлен комплекс най-добрият начин да се помогне на Украйна с оръжие. Беше решено да се насочи безвъзмездна помощ от 200 млн. паунда за производство на “хиляди” дронове за защитници както в нашата държава, така и в Кралството.

Сунак добави, че двустранното споразумение с Великобритания подкрепя пътя на Украйна към НАТО. Според премиера, страната ни заслужава легитимно място в Северноатлантическия алианс.

“Но не става въпрос само за това каква полза ще донесе НАТО на Украйна. Става въпрос и за това каква полза ще донесе Украйна на НАТО. Вашето разбиране за съвременната война идва не от учебник, а от бойното поле. Вашите въоръжени сили са опитни, иновативни и смели. Украйна принадлежи на НАТО. И НАТО ще бъде по-силно с вас”, подчерта Сунак.

Той добави, че след подписването на споразумението за гаранции за сигурност на Киев няма да се наложи да иска или убеждава Лондон за помощ в случай на повторна атака. Великобритания, каза той, ще остане до него от първия до последния миг.

Сунак подчерта, че руският президент Владимир Путин трябва да разбере: никоя армия не е в състояние да победи волята на свободния народ, като убива хора и разрушава сгради. Ето защо Украйна трябва да победи и възможността за това се потвърждава от постиженията на нашите бойци в деокупацията на територии и от поразяването на руски цели, по-специално в Крим. Въпреки че трябва да се подготвите за “дълга война”.

В същото време, както каза британският премиер, Путин няма да спре в Украйна, ако победа тук, което доказва колко е важна битката, което водите.

“Не можем и няма да спрем сега. Защото помощта на Украйна е инвестиция в нашата собствена колективна сигурност. Само победа за Украйна ще възпре Путин да атакува други страни в бъдеще и ще докаже, че нашите врагове грешат, когато казват, че демокрациите нямат търпение и ресурси за продължителни войни. Ако сме колебливи сега, ще насърчим не само Путин, но и неговите съюзници в Северна Корея, Иран и другаде. Затова ние сме на страната на Украйна и ще защитим нашата обща кауза – победата на демокрацията над диктатурата, свободата над тирания, върховенството на закона над анархията. Това е, за което се борите”, подчерта Сунак.

Той заключи: “Днес светът се пита дали нашите съюзници ще се двоумят, дали решимостта ни ще отслабне, дали вярата ни във вашия успех ще се подкопае. Моят отговор е, че сме тук. И като символ на нашия неразрушим съюз ви нося знамето на Обединеното кралство, подписано от цялото правителство на страната ни. Нека ще сме с вас до деня на вашата победа и след това като знак към света, че сме тук, винаги ще бъдем с вас”.(УВести)

Още по темата:

ЗЕЛЕНСКИЙ И СУНАК ПОДПИСАХА ДОГОВОР ЗА ГАРАНЦИИ ЗА СИГУРНОСТ НА УКРАЙНА