Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ И СУНАК ПОДПИСАХА ДОГОВОР ЗА ГАРАНЦИИ ЗА СИГУРНОСТ НА УКРАЙНА

Киев, 13 януари 2024.- Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленский и премиерът на Великобритания Риши Сунак подписаха в Киев договор за гаранции за сигурност, който ще важи десет години или до присъединяването на Украйна към НАТО.

Договорът се нарича “Споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между Украйна и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия”. Според него, Лондон ще предостави на Украйна “постоянна и всеобхватна подкрепа” през следващото десетилетие.

Договорът формализира подкрепата, която Обединеното кралство е предоставило и ще продължи да предоставя за сигурността на Украйна, включително споделяне на разузнавателна информация, киберсигурност, медицинско и военно обучение и сътрудничество в областта на отбраната.

Той също така задължава Обединеното кралство да се консултира с Украйна в случай, че бъде нападната отново от Русия, и да предостави “бърза и постоянна” помощ за нейната защита.

“Великобритания днес иска да обяви най-големия пакет от отбранителна помощ за Украйна от началото на войната, възлизащ на 2,5 млрд. паунда през 2024-2025 гг. Това означава повече сигурност, противотанкови оръжия, ракети, стотици хиляди нови артилерийски установки, снаряди, обучение на хиляди украински войници“, каза Сунак на съвместна пресконференция с президента Володимир Зеленски след подписването на договора.

От тази сума най-малко 200 млн. паунда се очаква да бъдат насочени за спешна доставка и производство на дронове за Украйна, включително разузнавателни, ударни и морски. Потвърдено е, че това ще бъде най-голямата доставка на дронове за Украйна. Парите ще отидат и за ракети с голям обсег, противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и морска сигурност.

Великобритания е първата страна, с която Украйна сключи подобен договор. Предвижда се сключване на такива споразумения и с други страни, по-специално, САЩ, Германия, Полша, Франция, Италия.(УВести)