Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРЕМЪЛ ВКАРВА МИТОВЕ ЗА “ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА” ВЪВ ВОЙНАТА ПРОТИВ УКРАЙНА

Киев, 12 януари 2024.- Според експерти от Института за изследване на войната (ISW), Кремъл използва митовете за т.н. “Велика отечествена война“, за да прокарва измислени паралели с пълномащабно нахлуване в Украйна преди две години.

Опитът на Кремъл да използва митовете за т.н. “Велика отечествена война“ (Втората световна война – б.”УВести”), за да подготви руската общественост за дълга война в Украйна, е в противоречие с настоящото ниво на мобилизация в Русия и риторичните опити на руския президент Владимир Путин да увери руснаците, че няма да има война с дългосрочни вътрешни последици.

Андрей Картаполов

В доклада се припомня, че руското издание “Фонтанка” публикува интервю с председателя на комисията по отбрана на руската Държавна дума Андрей Картаполов на 9 януари, в което той заявява, че дори през “победните години 1944-1945″ Червената армия е имала трудности, което накара журналиста да попита Картаполов дали Русия сега се намира, образно казано, в 1944-1945 г. (т.е. на прага на края на войната в Украйна – б.”УВести”).

Анализаторите отбелязват, че Картаполов се опита да разшири фалшива аналогия между борбата на Съветския съюз против нацистка Германия и непровокираното нахлуване на Русия в Украйна преди две години, твърдейки, че сега Русия е, образно казано, някъде през декември 1943 г. и се движи в 1944 г.

Припомняме, че Червената армия след Сталинград започна серия от успешни настъпателни операции след победа край Курск ( Курска дъга) през юли 1943 г. и до декември 1943 г. достигна бреговете на Днепър и Киев в Украйна.

Пленени червоноармейци през 1941 г.

Картаполов обясни логиката си с аргумента, че украинските войски се провалиха през лятото на 2023 г. в контранастъплението в Запорожка област по същия начин, по който нацистка Германия претърпя загуби в битките през 1943 г.

Експертите на ISW заключават, че аналогията на Картаполов няма много смисъл, особено ако се има предвид, че руската армия не е постигнала кой знае какво през последните месеци. Фронтовата линия не се движи.

Пленени руски войници през 2023 г.

Журналистът попита Картаполов дали неговата аналогия означава, че войната на Русия в Украйна ще приключи през 2024 г., в отговор на което депутатът призна, че войната на Русия в Украйна и Втората световна война не могат да се сравняват буквално.

Картаполов, обаче, продължи да използва алюзии за “Велика отечествена война”, за да твърди, че руските войници ще продължат войната в Украйна, докато не вдигнат “знамето над Райхстага“, т.е., до пълна победа в Украйна, която ще кореспондира с всички цели-максимум на Путин.

От ISW казват, че постоянните препратки на Кремъл към Втората световна война или “Велика отечествена война”, както тя се нарича в Русия, са отчасти предназначени да създадат напълно погрешно впечатление, че днешна Русия може да помете враговете си, разчитайки на масата от огромен брой жива сила и техника, както се твърди, че е направила Червената армия с нацистка Германия.(УВести)

Нашият коментар:

На 11 юли 1942 г. Вашингтон и Москва сключват договор за заем, известен като “ленд-лиз”. Общо по него СССР получава голяма номенклатура военна продукция, гориво, суровини, материали и продоволствие на стойност $11,3 млрд. През август 1945 г. САЩ прекратяват доставките по него.

Без тази помощ Сталин и от действия на антихитлеристката коалиция СССР е нямал никакви шансове да победи Германия, на чиято страна са били само Италия, Япония и отчасти България. Както и сега Московия, зад която стоят само Иран, Северна Корея и отчасти Китай, няма да победи Украйна, подкрепяна от над 50 страни от антируската коалиция, наречена “Рамщайн”.

ПРОГРАМА “ЛЕНД-ЛИЗ”: СТАЛИН ОТКАЗВА ДА ПЛАЩА НА САЩ ЗА ВОЕННИ ДОСТАВКИ