Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В РУСИЯ НЯМА ДА ИМА ГЛАДНИ БУНТОВЕ. ЗАЛАГАМЕ НА РАЗЦЕПЛЕНИЕТО НА ЕЛИТИТЕ

Киев, 12 януари 2024.- Едни експерти смятат, че врагът е силен и ще издържи още десет години. Други пък твърдят, че 2024 г. е последната година от съществуването на руската икономика, пише в “Главком” Валерий Пекар – преподавател в Киево-Могилянска академия, общественик и публицист.

Валерий Пекар

Факт е, че данните за икономиката на Русия са предимно секретни, а тези, които са налични, не вдъхват ни най-малко доверие.

Трябва да съберем слаби сигнали (като разбираме, че половината от тези сигнали са изкуствено генерирани от ФСБ, без да знаем, коя именно половина) и да направим някои заключения въз основа на наличното.

Да, тази база за разсъждения е доста нестабилна, на такава база можем да стигнем само до извода жив ли е пациентът или мъртъв.

Ако някой експерт ви каже, че знае точно какво е състоянието на руската икономика и този експерт не е служител на украинското разузнаване, който лично е вербувал министъра на икономиката на Русия, едва ли трябва да се вярва на тази информация.

Така че ще се опитам да събера няколко неща, които могат да бъдат твърдени със сигурност.

Всяка война изтощава икономиката на воюващата страна. Руските резерви се топят, а това вече означава, че войната не е вечна.

Русия продължава да печели от търговията с енергоносители и това разпалва войната.

Русия става все по-зависима от Китай и Индия, особено от Китай. Руските активи, оценени в юани, струват точно толкова, колкото казва ръководството на Китай.

Санкциите работят: цели сектори от икономиката са изчезнали или са на ръба на колапса.

Русия се научи да заобикаля санкциите. Но това не може да спаси цялата икономика, а само отделни сектори – преди всичко военната индустрия.

Заобикалянето на санкциите постепенно ще се затваря все по-плътно. Но постепенно.

Никакво влошаване на стандарта на живота не засяга “дълбочинния руски народ”, който условно представлява 85% от населението. Животът на тези хора е лош и винаги е бил лош, свикнали са. “Ако не сте живели добре, тогава не трябва дори да започвате“, изчерпателно е казал Михаил  Жванецкий.

Икономическото влошаване засяга предимно елитите, но те се научиха да печелят (крадат) във война. В същото време елитите не са глупави и разбират, че някъде на изхода и ще трябва да плаща.

Голяма част от най-продуктивния човешки капитал е напуснал, но въздействието от това ще се разтегне във времето.

В обобщение, знаем много малко.

Моето заключение: трябва да издържим поне един ден повече от врага. Обект на нашето въздействие трябва да бъдат руските елити, а не провинциалния Белгород. В Русия няма да има гладни бунтове. Но ще има разцепление на елитите, ако много се постараем, пише Валерий Пекар.(УВести)