Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЕГА НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА ВОЮВАТ 462 ХИЛЯДИ РУСКИ ОКУПАТОРИ

1/3 от тях се намират на Лимано-Купянското направление в Харкивска област

Киев, 11 януари 2024.- В момента групировката на руските сухопътни сили, воюващи в Украйна, наброява 462 хил. души, заяви Вадим Скибицкий – заместник-началник на Главно управление “Разузнаване” към украинското министерство на отбраната.

Той също така отбеляза, че у нас има и 35 хил. войници от “Росгвардия” – лична армия на Путин, които осигуряват окупационния режим в завзетите територии.

От тези почти половин милион руснаци 130 хил. или 30% се намират на Лимано-Купянското направление (Източна Украйна). Групировката включва също над 1000 танка, над 1000 артилерийски оръдия и почти 350 самоходни оръдия, заяви украинският военен експерт Олексий Гетман.

“Но може би повече от Купянск те искат да превземат Купянск-Вузловий – наш логистичен център, за да контролират железопътната линия. А руската армия традиционно се снабдява по железница”, подчерта Гетман. Все пак той допуска, че руснаците могат да се насочат към Харкив. Силите и средствата у тях изглеждат достатъчно, но засега няма признаци за подготовка това настъпление. “На този участък от фронта врагът е много изтощен”, добави експертът.

Олександър Мусиенко – ръководител на Центъра за военноправни изследвания, обаче, не отхвърля този вариант. Защото на  Русия е необходимо да укрепи стратегически важният североизточен фланг и да намали натиска върху него. А и до президентските избори в Московия, които ще се проведат на 17 март, руското командване все пак трябва да поднесе на Путин някакъв напредък.

“Може би рейдовете на украинското разузнаване в района на Белгород, ударите и посещението на нашето висше командване в Лиман са свързани и свидетелстват за подготовката за контранастъпателни действия от наша страна. Разбира се, те ще бъдат локални, но мисля, че ще бъдат доста мощни“, предположи Мусиенко.(УВести)