Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА УКРАЙНА СА СРЕД ДВАДЕСЕТТЕ НАЙ-МОЩНИ АРМИИ В СВЕТА

Киев, 11 януари 2024.- Украинската армия заема 18-то място в класацията на най-силните армии в света. В началото на 2022 г., т.е., преди руското нападение, бяхме на 22-то място, но към края на същата година, след редица успешно офанзиви против руснаците, вече ни отреждаха 15 място.

Тези данни откриваме в доклада международната компания Global Firepower, публикуван в началото на годината.

Експертите са оценили военната мощ на 145 държави. Според класацията, първите пет места остават непроменени – САЩ, Русия, Китай, Индия, Южна Корея.

За да оценят “силата” на армията, изследователите идентифицират 60 отделни категории. Сред тях са броят на военните поделения, финансовото състояние, материално-техническите способности, географията.

Тази година “съседи” на Украйна в класацията са Израел (17 място) и Германия (19 място).

“Украинската военна мощ се укрепва с финансовата и материална подкрепа на западните съюзници, в частност, на САЩ. През февруари 2024 г. ще изминат две кървави години от началото на руско-украинската война”, отбелязват авторите на доклада.

Освен това, Украйна е в списъка и на най-опасните страни за посещение през 2024 г. В категорията “сигурност“ заедно с нас са Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Йемен, Южен Судан, Централноафриканската република и Сомалия. Най-безопасните държави се намират в Европа – Исландия, Люксембург, Норвегия, Швейцария и Дания.(УВести)