Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА СЕ АДАПТИРА КЪМ “МЕСНИ” ЩУРМОВЕ. ОФАНЗИВАТА НА РУСИЯ СЕ ПРОВАЛИ

Киев, 10 януари 2024.- Изминаха три месеца, откакто руските войски започнаха мащабни настъпателни операции в Донецка и Харкивска област. Въпреки това, освен смъртта на хиляди свои войници и загубата на повече от 400 единици бронирана техника, те всъщност не са постигнали нищо досега, пише германското издание Bild.

Последните данни от фронта показват, че Русия е толкова далеч от стратегическите си цели – превземането на Купянск и Авдиовка, колкото и в началото на офанзивата си през октомври 2023 г., смята изданието.

“На север от Авдиивка окупаторите заседнаха на ж.п. разклонение източно от село Степове. Там те биват унищожавани ежедневно от дронове-камикадзе и бойни машини на пехотата M2 Bradley. За няколко месеца руснаците не се доближиха и на километър до целта си – да обкръжат и превземат Авдиивка – предградие на окупирания Донецк. И това е въпреки факта, че Русия пожертва стотици танкове и хиляди войници при фронтални “месни” атаки срещу украинските позиции и техните минни полета“, посочват анализаторите на Bild.

Изданието отбелязва, че нашествениците са блокирани и в покрайнините на село Синкивка – северно от Купянск в Харкивска област. Тук Кремъл принуждава своите танкови роти да навлизат в минни полета, губейки до 100% от техниката, а след това и много войници, в резултат на атаки на украински дронове срещу оцелели.

“От своя страна Украйна компетентно и ситуативно се приспособи към защитата от руски атаки, без да има възможност за собствено напредване. Украинската армия успява да осуети почти всички руски офанзиви за месеци, като Русия плаща за тях много скъпо. Остава открит въпросът колко дълго Украйна ще може да поддържа такава яростна защита и колко дълго ще има достатъчно боеприпаси за използваните системи“, се казва в статията.

Журналистите добавиха, че за момента руските масирани атаки вероятно ще бъдат прекъснати за известно време, защото Русия ще трябва да натрупа резерви, за да премине отново в настъпление.

Вчера главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний посети позициите край град Купянск в Харкивска област. Заедно с него там са били министърът на отбраната Рустем Умеров и началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Сергий Шаптала. Посещението на толкова високопоставена делегация говори за важността на този участък на фронта.(УВести)