Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КОЛКО БЕЖАНЦИ ПЛАНИРАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В РОДИНАТА: ОФИЦИАЛНИ ДАННИ ОТ ООН

Киев, 10 януари 2023.- Само 14% от 5,9 млн. украински бежанци в Европа планират да се завърнат в родината си в близко бъдеще, каза Матю Солтмарш – официален представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Той смята, че проблемите със сигурността остават от първостепенно значение, заедно с достъпа до основни услуги, жилищe и средства за препитание.

Според Върховния комисариат, 62% от украинските бежанци в Европа са жени и момичета, а 36% са деца. Само 50% от децата и младежите – бежанци в училищна възраст от Украйна, са били записани в училища в приемащите страни за 2023-2024 учебна година.

Анализът на ВКБООН показва, че от 40% до 60% от бежанците в трудоспособна възраст работят. Обаче достъпът до достоен труд остава ключова необходимост. Важно е премахване на съществуващите бариери – интензивно езиково обучение, признаване на най-добрите умения, курсове за обучение и подбор на работа.

Същевременно, над 14,6 млн. души или 40% от населението на Украйна ще се нуждаят от хуманитарна помощ тази година, съобщават от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Отбелязва се, че настоящата хуманитарна ситуация вероятно ще се влоши допълнително през 2024 г. Това ще стане, ако военните действия продължат и ако атаките по енергийната и друга критична инфраструктура няма да спрат през тази зима.

Според ООН, войната е принудила около 6,3 млн. украинци да заминат в чужбина. Към края на 2023 г. в Европа са регистрирани 5,9 млн. бежанци от Украйна. В България те са само 25 хил.(УВести)