Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УМОРЕНИ ОТ ВОЙНАТА: ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ В РУСИЯ СЕ ПРОМЕНЯ?

Киев, 09 януари 2024.- В Русия в навечерието на президентските избори (17 март) все по-малко руснаци искат войната в Украйна за продължава. Въпреки това, поради вътрешната политическа подкрепа на Путин и тотален контрол, тази нагласа на тамошното население все още не се е превърнало в антивоенна политическа позиция, съобщават от американския Институтът за изследване на войната (ISW).

Руската медия “Верстка”, позовавайки се на данни от социологически проучвания и свои източници в Кремъл, пише, че за първи път повече руснаци подкрепят изтеглянето на руската армия от територията на Украйна, при това “без постигане на целите”.

Източници от администрацията на президента на Русия съобщиха на руското издание, позовавайки се на данни от платено от Кремъл проучване, че вече по-малко от 50% от руснаците подкрепят продължаването на войната, 30% искат да се започнат мирни преговори.

Броят на руснаците, които подкрепят изтеглянето на войските от Русия без постигане на “военни цели“, не се е променил през последната година — 40% от анкетираните. В същото време социологическата агенция “Левада-Център” съобщи в края на октомври, че 55% от анкетираните руснаци подкрепят мирните преговори, а 38% все пак искат продължаването на войната.

Ново проучване, публикувано от “Левада-Център” на 5 декември, показва, че руснаците започват да се вълнуват от такива въпроси, като: прекратяване на войната, резултати от нея, мобилизация и перспективи за мир, и то на фона на нарастващата подкрепа за прекратяване на войната.

Преди президентските избори властите на Русия се опитват да засилят контрола си върху информационното пространство. Подготвен е проектозакон, чието приемане ще позволи да се блокира “незаконното съдържание” в Интернет. Предвижда се това да стане с помощта на специална информационна система. Съобщава се, че генералната прокуратура на РФ вече е изпратила 555 искания за блокиране на “фейкове”, уж дискредитиращи руската армия и руското правителство. Институтът за изучаване на войната пише, че руските власти са обявили блокиране или премахване на над 69 000 Интернет ресурса.

ISW припомня, че, според проучването на Russian Field, публикувано през ноември 2023 г., все повечето руснаци са загрижени за броя на жертвите от войната в Украйна, като всеки трети от тях е притеснен за благополучието си по същата причина.

Според данните от украинското командване, от началото на войната руските загуби (убити и тежкоранени) възлизат почти на 366 хил. В Анганистан за 10 години (1979-1989 гг.) война съветската армия загуби 15 хил. военнослужещи.(УВести)