Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТРИ СЦЕНАРИЯ ЗА РУСКО-УКРАИНСКАТА ВОЙНА. ИМА И ОПТИМИСТИЧЕН ЗА НАС

Киев, 09 януари 2023 г. – Необходимо е да разберем възможните сценарии за бъдещето поне в общи линии. Най-малкото бизнесът се нуждае от това, за да планира дейността си, смята Валерий Пекар – преподавател в Киево-Могилянската академия, публицист и общественик.

Експертът отбелязва:

“Според мен, сценариите за бъдещето изглеждат по следния начин. Тук вземаме времева рамка от поне две години, за да се позовем върху последиците от изборите в ключови държави. Няма да ви хареса всичко, което следва, но някой трябва да го каже. Ако предпочитате да сте невежи, спрете дотук и не четете повече.

Изходни данни или това, което знаем сега:

– Позиционната война не води до значителна промяна на фронта. Според военните анализатори, отбранителните възможности на всяка от страните превишават нападателните възможности на другата.

– Западът вече не смята за приемлив за себе си сценария за руско поражение с всички последствия за количеството и качеството на оръжейните доставки.

– Путин е избрал стратегия на война на изтощение, в която авторитарна Русия има по-големи шансове от Украйна, която зависи от демократични съюзници, чиято позиция може да се промени след изборите (в които Русия със сигурност ще се намеси за тази цел).

Това води до три основни сценария за Украйна:

1. Продължаване на войната на изтощение.

Това е най-лошият сценарий и засега всичко се движи по тази траектория. Смяната на правителството на Запад ще доведе до намаляване на подкрепата до степен, при която Украйна няма да може да продължи войната и ще бъде принудена да преговаря за мир при руските условия. Дори политическата подкрепа да се запази на сегашното ниво, броят на точките на напрежение в света ще се увеличи, отвличайки вниманието от Украйна, и способността на Запада да предоставя оръжия ще започне да намалява, като едва ли американската или европейската икономика ще премине на военни релси (Украйна така или иначе не е в състояние да се снабди със съвременни оръжия, въпреки че трябва да предприеме всички възможни стъпки в тази посока).

Всъщност, този сценарий означава поражение на Украйна, което не оставя никакъв шанс за икономическо възстановяване (в същото време това е и поражение на Русия, но те са доволни от края на войната чрез взаимно поражение).

Във вътрешнополитически план Украйна също има проблеми, тъй като е невъзможно да се проведат избори по време на безкрайно военно положение, а ако се проведат, те ще запазят сегашното правителство по най-лошия начин, давайки основание на Запада окончателно да изостави Украйна като недемократична страна, или ще доведат до масови протести (Майдан-3 – б.”УВести”)), които ще имат изключително негативни последици по време на война.

2. Замразяване на войната.

Този сценарий дава на Запада изход от сегашния капан на “поражението, победата и протакането са еднакво неприемливи“. При този сценарий съюзниците запазват подкрепата за Украйна приблизително на сегашното ниво, за да предотвратят поражението на Украйна и поражението на Русия. Отбелязвайки невъзможността за постигане на успех, западните съюзници тласкат Украйна да преговаря за замразяване на конфликта, като в същото време оказват силен натиск върху Путин (той не е притеснен от избори днес, защото е заложил на първия сценарий, но много фактори могат да променят ситуацията). Инициатор на преговорите ще бъде или Байдън през пролетта или лятото на 2024 г. (той трябва да изглежда като победител или поне миротворец на изборите), или победителят в американските избори през пролетта на 2025 г. След подписването на мирното споразумение и двете страни (Украйна с помощта на Запада, Русия с помощта на Китай) започват усилена подготовка за следващата война, която ще пламне след 5 години (минимум 3, максимум 7).

Тъй като мирното споразумение води до отмяна на военното положение, в Украйна се провеждат демократични избори, в които печелят нови лица, представляващи курс за цялостна модернизация, докато Зеленский се свързва с поражението и се оттегля от политическата сцена (отказът да се проведат демократични избори в мирно време ще има още по-лоши последици за него).

По време на подготовката Русия има шанс да се поучи от грешките от 2022 г., а Украйна има шанс значително да се модернизира (не само в технически, но и в институционален аспект; ще отбележа също в скоби, че това си струва да започнем вече). В най-добрия случай Украйна се модернизира толкова добре, че Русия се страхува да атакува. В най-лошия случай Украйна се подготвя зле и втората инвазия води до пълно поражение и установяване на проруски режим (вж. първата и втората чеченска война).

3. Победа

Украйна успява да убеди съюзниците си, че поражението на Русия е приемлив (и дори желан) сценарий. Помощта рязко се увеличава до ниво, което дава възможност за успешно провеждане на пролетно-лятната офанзива, освобождаване на Южна Украйна и Крим, значително съкращаване на фронтовата линия, замразяване на окупираната част на Изток (Донбас – “УВести”) до по-добри времена и в този формат влизане в преговори при украински условия. След подписването на мира Украйна се присъединява към НАТО и получава много пари за икономическо възстановяване и модернизация. Победоносната Украйна привлича вниманието на света в различни аспекти. Ситуацията със сигурността е благоприятна за икономически растеж, деблокираните морета (Черно и Азовско – б.”УВести”) са отворени за износ. Зеленский лесно печели демократичните избори като победител във войната. Междувременно поражението на Русия води до натрупване на фактори, които водят до политическа промяна, както винаги се е случвало в нейната история след военни поражения. Тези промени (в мекия формат – рефедерализация, или в по-вероятния твърд формат – деколонизация) правят по-нататъшната руска агресия невъзможна.

Сценарият “Победа“ е най-малко вероятен, защото включва ниво на стратегически умения и умения за водене на преговори, които Украйна в момента не притежава. В същото време той е единственият, който осигурява оцеляването на ръководния политически екип и е добре, че интересите на обществото и политическия елит по този въпрос съвпадат.

Две последни забележки:

1. Винаги може да има някои “черни лебеди” или дори “сиви носорози” (дългоочаквано събитие). Например, Путин може да умре и възможната продължителност на укриването на тази информация е много по-малка от необходимата за определяне на наследник и консолидиране на властта. Но залагането на такива събития е безсмислено.

2. Тръмп е ексцентричен и напълно непредвидим характер, така че има ненулева вероятност, поради определени фактори, той внезапно да се обърне в посока на максимална подкрепа за Украйна. Но е очевидно, че залагането на него е също толкова безсмислено.

Още веднъж искам да подчертая: бъдещето не е предопределено. По-добри сценарии са възможни, просто трябва да ги приложим, а не просто да вярваме”, смята Валерий Пекар.(УВести)