Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ И ТЕХНИТЕ СЪЮЗНИЦИ ПРОВЕДОХА ТАЙНА СРЕЩА ЗА МИР В УКРАЙНА

Киев, 09 януари 2024.- Миналия месец съюзниците на Украйна от G-7 и малка група държави от Глобалния юг проведоха тайна среща, за да се опитат да спечелят подкрепата на Киев за започване на мирни преговори с Русия, съобщават украински медии, като се позовават на Bloomberg.

Отбелязва се, че на 16 декември в Саудитска Арабия се е състояла неразкрита досега тайна среща на съветници по националната сигурност. Тя последва след публични прояви, насочени към противодействие на опитите на Москва да раздели и да представи Украйна и нейните съюзници като “нежелаещи да преговарят за край на войната“.

Секретността отчасти имаше за цел да накара участващите страни да се почувстват по-спокойни относно участието си в дискусиите.

Според източниците, по-малкият формат е позволил по-свободно и по-открито обсъждане на мирната формула на Украйна и плановете за напредък в този процес, както и принципите на потенциално взаимодействие с Русия в бъдеще.

Подчертава се, че усилията на съюзниците са отслабнали през последните месеци. В САЩ и ЕС жизненоважна помощ на стойност над $100 млрд. или е в застой, или е в процеса на одобрение във Вашингтон и Брюксел, а контранастъплението на Украйна миналата година не доведе до голям пробив на бойното поле.

Според запознати, на срещата, проведена в Рияд, не е постигнат значителен напредък. Източници на изданието казват, че Украйна и нейните съюзници от G-7 продължават да се съпротивляват на призивите на страните от Юга да взаимодействат директно с Русия.

В Рияд присъстваха високопоставени служители от Индия, Саудитска Арабия и Турция, докато други големи страни от Глобалния юг, участвали в някои от предишните големи срещи, по-специално Китай, Бразилия и ОАЕ, не изпратиха свои представители.

Източници казаха на изданието, че много участващи страни виждат Пекин като ключов фактор за влияние върху Москва, предвид близките връзки между двете страни.

“Киев и неговите съюзници от G-7 потвърдиха становището си, че справедливият мир трябва да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Те също така казаха, че целите на руския диктатор Владимир Путин не са се променили и той не е показал никакви признаци на сериозно желание да преговаря по същество и не спазват постигнатите по-рано договорености“, отбелязва изданието.

Съюзниците дадоха да се разбере, че ще продължат да подкрепят Украйна, а ЕС и САЩ изразиха увереност, че ще бъдат съгласувани пакети за помощ.(УВести)